UE și România 2060. Predicții cu privire la îmbătrânire

Comisia Europeană își face și treaba de predicție. Practic, este unul dintre domeniile în care are o funcție executivă clară, venind cu documentări necesare pentru realizarea politicilor publice europene. Predicția pe termen lung este una din numeroasele funcții pe care le are o structură de tip statal. Desigur, sunt numeroase organizații internaționale care se ocupă, la rândul lor, de acest aspect, dar este interesant cum Comisia Europeană a publicat un raport, nu pentru prima dată, referitoare la proiecții bugetare și economice pentru cele 28 de state membre pe 2013-20601.

Raportul despre care vorbesc se numește The 2015 Ageing Report: Economic and Budgetary Projections for the 28 EU Member States (2013-2060)A fost publicat ieri și este destul de bine structurat și documentat, fiind făcut de un grup de lucru cu contribuitori din fiecare stat membru, din partea executivelor naționale. Urmărește o serie de domenii sociale fundamentale pentru statul european al bunăstării2, pe baza mai multor indicatori. Lectura raportului oferă o imagine de ansamblu atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivelul fiecărui stat membru. Astfel de rapoarte sunt lansate la fiecare trei ani, urmărind impactul demografic asupra economiei. Precedentul, așadar, este din 2012.

Predicții pentru Uniunea Europeană 2060

 • Europa îmbătrânește – o crește cu 5% a persoanelor între 65 și 79 de ani, respectiv 7% a celor de peste 80 de ani;
 • speranța de viață crește cu aproximativ 6 ani;
 • proporția populație activă/pensionari va ajunge de la 4:1 la 2:1;
 • populația va crește cu 3% până la aproximativ 523 milioane;
 • numărul muncitorilor va scădea cu aproximativ 4,4%3;
 • creștere cu 1,4% a procentului alocat din PIB pentru cheltuieli publice referitoare la îmbătrânire;
 • țările care vor avea o populație mai mare: Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Suedia, Regatul Unit.
raport imbatranire
sursa imagine: Comisia Europeană, Graph of the Week: Ageing Report

Predicții referitoare la România 2060

 • populația va ajunge la 17,4 milioane de locuitori;
 • o creștere a speranței de viață cu aproximativ 10 ani;
 • creștere a populației bătrâne;
 • o creștere a cheltuielilor pentru servicii sociale.
raport imbatranire romania 2060
Sursa imagine: European Commission Facebook Page

Uitându-mă pe aceste valori, pot spune că sunt un pic dezamăgit, atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru România. O scădere cu încă trei milioane de locuitori a populației este îngrozitor de mare. Încheind sec, lipsește o viziune de țară actualizată și curajoasă.

 1. din punctul acesta de vedere, orizontul de preocupare pentru Comisie este imens; nici nu putem ști dacă în 2060 mai putem vorbi despre o Uniune Europeană sub o formă relativ teoretizată – federație, organizație internațională, confedereția, codomeniu, consorțiu ș.a.m.d. []
 2. pensii, sănătate, asistență de durată, educație, ajutore de șomaj []
 3. 2013 – 211 milioane, 2060 – 202 milioane []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.