UE a lansat o platformă pentru bunăstarea animalelor

UE a lansat o platformă pentru bunăstarea animalelor

Platforma Uniunii Europene pentru bunăstarea animalelor reprezintă contextul în care se vor întâlni pentru început 75 de reprezentanți ai stakeholderilor din domeniul bunăstării animalelor, incluzând statele membre, organizații internaționale, instituții europene, reprezentanți ai ONG-urilor relevante, ai mediului privat, cercetători.

Platforma își propune să promoveze dialogul între autoritățile cu competențe în domeniu, mediul de afaceri, societatea civilă și cercetători din domeniul bunăstării animalelor în chestiuni relevante pentru cetățenii Uniunii Europene, amintește Comisia Europeană. Astfel, va asista Comisia Europeană în acțiune ce țin de:

 • o mai bună aplicare a reglementărilor Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor prin schimb de bune practici, de informații și implicarea directă a părților;
 • dezvoltarea și aplicarea unor angajamente voluntare ale mediului de afaceri;
 • promovare standardelor Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor la nivel global.

Inițiativa nu se dorește a fi un incubator pentru dezvoltarea legislației în domeniu, ci o „oportunitate pentru toate părțile de a contribui la îmbunătățirea bunăstării animalelor prin cooperare și networking”. De exemplu, în prima întâlnire, Comisia a propus teme de discuție precum:

 • cum poate contribui platforma la o mai bună aplicare și o înțelegere a legislației Uniunii Europene în privința bunăstării animalelor?
 • cum poate platforma contribui la promovarea standardelor Uniunii Europene privind bunăstarea animalelor la nivel global?
 • cum poate platforma facilita utilizarea unor angajamente voluntare și promova valoarea de piață a produselor prietenoase cu bunăstarea animalelor?

Sunt curios cum poate asista această platformă Comisia Europeană în atingerea obiectivelor privind bunăstarea animalelor și totodată ce alte contribuții mai poate avea.

pigs
sursa imagine: young pigs in free-range/Shutterstock.com

Mandatul Uniunii Europene în protejarea bunăstării animalelor

De menționat că există o problemă în asigurarea egalității în drepturi a animalelor din această perspectivă, întrucât Uniunea Europeană nu are mandat să rezolve toate problemele ce țin de bunăstarea animalelor sau de bunăstarea tuturor animalelor. Problematica este privită, conform tratatelor europene, în contextul politicilor europene privind agircultura și piața internă.

Astfel, Uniunea Europeană nu are mandat în teme ce țin de câinii vagabonzi, utilizarea animalelor în competiții, animalele sălbatice în captivitate sau protejarea animalelor sălbatice. Există anumite reglementări, dar puține (interzicerea capcanelor cu pedală, câteva cerințe privind animalele ținute în acvarii și grădini zoologice).

Însă în contextul politicilor privind agricultura și piața internă, sunt recunoscute cinci libertăți ale animalelor ținute cu scop agricol:

 • libertatea față de foame și sete;
 • libertatea față de disconfort;
 • libertatea față de durere, răni și boli;
 • libertatea de a exprima un comportament normal;
 • libertatea față de frică și suferință.

Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene recunoaște animalele ca ființe simțitoare și obligă Uniunea și statele membre să țină cont de bunăstarea animalelor, respectând totodată prevederile și obiceiurile statelor membre referitoare la ritualuri religioase, tradiții culturale și patrimoniu regional.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!