UE apără cartofii prăjiți

UE apără cartofii prăjiți

Uniunea Europeană a sărit în apărarea cartofilor prăjiți congelați, lansând o dispută comercială în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului împotriva practicilor Columbiei. Autoritățile europene susțin că măsurile anti-dumping impuse de Columbia în urmă cu un an sunt ilegale, incompatible cu dreptul comercial international, atât pe fondul lor, cât și în privința procedurii prin care au fost aplicate. Astfel, este justificat apelul UE pentru soluționare în cadrul OMC.

În 2018, Columbia a impus o serie de tarife vamale de la 3% la 8% la importurilor unor cartofi preparați în Europa pentru o perioadă de doi ani, afectând accesul produselor din Uniunea Europeană pe piața columbiană. Mai multe reguli ale comerțului internațional sunt încălcate în stabilirea și aplicarea tarifelor respective, constituind baza sesizării Uniunii Europene. Din comunicatul transmis de Comisia Europeană, 85% din exporturile Uniunii Europene de cartofi prăjiți congelați, cu o valoare de piață de 19 milioane de euro anual, cartofi prăjiți congelați proveniți din Belgia, Germania și Olanda, sunt afectate de aceste măsuri.

Reprezentanții UE au încercat de mai multe ori în discuțiile cu Columbia să atragă atenția asupra acestor măsuri nejustificate, însă fără succes, măsurile comerciale protecționiste impuse de Columbia cartofilor prăjiți europeni fiind păstrate.

Acum, pentru soluționarea disputei cartofilor prăjiți congelați, Uniunea Europeană și Columbia au la dispoziție 60 de zile pentru consultare în cadrul OMC pentru a găsi o soluție negociată. Dacă nu se ajunge la o soluție acceptabilă de părți după această etapă, UE poate solicita OMC instituirea unui panel pentru judecarea acestui caz.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “UE apără cartofii prăjiți”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *