UE alocă jumătate de miliard de euro pentru lupta contra SIDA, tuberculozei și malariei

UE alocă jumătate de miliard de euro pentru lupta contra SIDA, tuberculozei și malariei

În contextul summitului G7 de la Biarritz, Uniunea Europeană a anunțat o contribuție de 550 de milioane de euro pentru fondul global pentru lupta împotriva SIDA, tuberculozei și malariei. Alocarea vine cu o paranteză, respectiv adoptarea în liniile mari propuse de Comisia Europeană a cadrului financiar multianual 2021-2027 al Uniunii Europene, alături de noul instrument de acțiune externă.

The Global Fund este un parteneriat internațional împotriva epidemiilor, cu rezultate vizibile, ghidat de viziunea unei lumi eliberate de sub povara unor epidemii precum SIDA, tuberculoza sau malaria.

Acest fond global a reușit până acum să salveze 27 de milioane de vieți prin investiții în programe de sănătate. Din 2002, în țările unde acest fond investește, morțile cauzate de SIDA, tuberculoză și malarie au fost reduse cu o treime, contribuind astfel la creșterea bunăstării personale și publice în rândul beneficiarilor.

Doar în 2017, acest fond a reușit să furnizeze pentru 17,5 milioane de oameni terapie retrovirală pentru HIV, a distribuit 197 de milioane de pânze anti-țânțari pentru protejarea copiilor și familiilor împotriva malariei, și a testat și tratat 5 milioane de oameni de tuberculoză.

Deși nu a fost prezent la reuniunea G7 din cauza unei operații, fiind înlocuit de președintele Consiliul European Donald Tusk, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a transmis un mesaj:

UE a fost un puternic susținător al Fondului global încă de la crearea sa, când epidemiile de SIDA, malarie și tuberculoză păreau de neînvins. Și astăzi anunțăm o contribuție record de încă 550 de milioane de euro. Noi sperăm că comunitatea internațională va urma acest model și se va alătura în demersurile pentru a atinge ținta Fondului de a termina epidemiile acestor boli până în 2030.

Uniunea Europeană nu a fost singura parte care a anunțat în contextul reuniunii de la Biarritz noi contribuții. Italia a anunțat 161 de milioane de euro pentru următorii trei ani, Canada a anunțat 930 de milioane de dolari canadieni pentru următorii trei ani, Germania a anunțat un miliard de euro pentru următorii trei ani, iar alte state le vor urma exemplul necesar.

imagine: The Global Fund

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *