UE: 1 miliard de euro pentru tehnologii cuantice

UE: 1 miliard de euro pentru tehnologii cuantice

Uniunea Europeană a anunțat angajamentul de a investi aproximativ un miliard de euro în tehnologii cuantice, intrând în competiția investițiilor în tehnologii cuantice alături de Statele Unite și China. Statele Unite au anunțat investiții de mai bine de 1,2 miliarde de euro pentru perioada 2019-2028 în tehnologii cuantice, iar China construiește un laborator național privind științele informațiilor cuantice de aproximativ 10 miliarde de euro.

Quantum Technologies Flagship este un parteneriat la scară largă între industrie și mediul academic precum proiectele privind grafenul și creierul uman, deci a treia astfel de inițiativă de inovare și cercetare la scară largă lansată de Uniunea Europeană. Face parte dintr-o strategie paneuropeană de sprijinire a cercetării cuantice și a exploatării industriale și comerciale în Europa. Anul trecut, un raport al unui grup de experți la nivel înalt privind tehnologiile cuantice a fost transmis Comisiei Europene pe 6 noiembrie (link).

Din 1998 până în prezent, UE a sprijinit cercetarea cuantică cu finanțări de aproximativ 550 de milioane de euro, însă interesul pentru tehnologiile cuantice a evoluat, iar principalii actori de pe scena internațională au anunțat deja investiții serioase în domeniu.

Prin programul Orizont 2020 și prin intermediul cadrului financiar multianual 2021-2028, Comisia Europeană a anunțat că se așteaptă să investească aproximativ un miliard de euro în tehnologii cuantice pe întreg lanțul valoric, de la cercetare de bază la industrializare.

20 de proiecte cu o finanțare inițială de 132 de miliarde de euro sunt finanțate inițial prin intermediului programului Orizont 2020. Alte 130 de proiecte sunt așteptate a fi finanțate începând cu 2021.

Cadrul prin care au fost anunțate finanțările în zona de tehnologii cuantice poartă denumirea de Quantum Technologies Flagship. Din octombrie 2018 până în septembrie 2021,  20 de proiecte sunt finanțate prin Quantum Technologies Flagship sub coordonarea Comisiei Europene, direcționate spre cercetare fundamentală în zona de tehnologii cuantice și patru arii: comunicare cuantică, calcul cuantic, simulare cuantică, senzorizare și metrologie cuantică.

La adresa următoare sunt disponibile informații despre cele 20 de proiecte finanțate inițial: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/projects-quantum-technology.

Site-ul Quantum Technologies Flagship: https://qt.eu.

imagine: qt.eu

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *