Twitter nu e mort, doar că nu știm să îl folosim

Twitter nu e mort, doar că nu știm să îl folosim

Aruncând o privire pe Digital Trends, am ajuns la un articol cu privire la încercările de arhivare digitală a conținutului publicat de președintele Statelor Unite, Barack Obama.

Problema arhivării e importantă întrucât este unul dintre cele mai importante instrumente istorice și de memorie. Acum, este și problema a salvării în format nedigital a conținutul din mediul digital în anumite cazuri. Consumă resurse, iar mediul digital cu siguranță a produs mult conținut la costuri relativ reduse.

Social media este în esență un set de instrumente de comunicare și merită cel puțin aceeași atenție cu care tratăm alte instrumente de comunicare. Poate aducem dezbaterile anului 2016 și în România în următorii patru ani.

Prezervarea articolelor din social media distribuite de președinte și apropiație este un efort al mai multor inițiative:

  • Archieve.org are seturi de date și le folosește pune la dispoziție în niște hackatoane împreună cu Casa Albă – link.
  • MIT Media Lab analizează cum a răspuns publicul la mesaje – link.
  • ArchieveSocial.com îți permite să cauți prin peste 250.000 de materiale publicate pe mai bine de 100 de canale de social media din perioada lui Obama la Casa Albă – link.
  • Un proiect ce folosește Twitter va reaminti mesaje date de Barack Obama în timpul mandatului de la 1 mai 2017 – link.
sursa imagine: twitter smartphone / Shutterstock.com

Deci mesaje vor fi. Nu mă miră utilizarea continuă a Twitter în acest domeniu. De exemplu, Donald J. Trump a folosit cel mai bine Twitter prin mesajele date, reușind să seteze agenda publică cu mesajele publicate pe Twitter. Facebook este în planul secund, are alte modalități de utilizare.

Revenind în politica românească, doar trei politicieni au reușit în campania precedentă să folosească social media pentru a stabili agenda media, utilizând Facebook: Traian Băsescu, Victor Ponta și Elena Udrea. Desigur, au mai avut și alții mesaje virale (ne amintim de Emil Boc în vară, de Dacian Cioloș în ultimele zile de campanie electorală), dar nu reușesc să își mențină constanța (probabil nu vor să supere multă lume).

Revin la ceea ce îmi doream să spun: Donald Trump a reînviat Twitter. Va rămâne o rețea folosită, nu de mase de nivelul Facebook, WhatsApp, însă are avantajul celor 140 de caractere și urmăririi, teoretic, a tuturor mesajelor.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.