Tu cât investești în dezvoltarea ta?

Evoluția și pregătirea vin cu un preț, mai exact o investiție permanentă pe care trebuie să o facem. Investiția nu e niciodată ieftină, însă putem să o construim. Întotdeauna trebuie să facem un compromis pentru a lua decizia corectă. Dar care este decizia corectă? Depinde de scopul investiției tale. Ți-ai definit scopul? Care sunt primii pași făcuți pentru a-l atinge?

Atingerea scopului și deschiderea drumului cu oportunități se realizează pe baza unor investiții. Eu am început prin clasa a II-a să fac aceste investiții cu niște cărți românești cu basme. Le citeam de dimineață până seara, astfel încât prin clasa a IV-a am început să port ochelari. Acesta a fost compromisul pe care l-am făcut. Culmea, investiția în dezvoltarea personală și profesională apare în timp. M-am folosit de ce am învățat din acele cărți de basme pentru a-mi îmbogăți cunoștințele generale și pentru a-mi antrena imaginația, urmând ca într-o zi de sâmbătă să reușesc să obținut locul a IV-lea la o olimpiadă județeană, cea de limba română, patru ani mai târziu (în clasa a VI-a).

Investim în dezvoltare personală și profesională

Mi-am dat repede seama că trebuie să investesc, că nu trebuie să mă opresc din dezvoltarea continuă și am continuat cu multă implicare, dedicare și sacrificii (chiar jocul de fotbal din curtea școlii), dar acum mă plimb zilnic de mână cu oportunitățile, unele care apar aici sau acolo, în țară sau peste hotare, interioare sau exterioare. În urma cursurilor de formare, conferințelor, cărților citite, filmelor văzute, proiectelor dezvoltate, evenimentelor la care am luat parte, pot spune că am trecut printr-o investiție continuă, una pe care o faceți și voi sau pe care o puteți începe:

Investim timp

Toate lecțiile pe care le primim se fac cu un cost, cu o resursă limitată. Vorbim de timpul nostru. Văzusem acum un an un film în care timpul era folosit ca monedă de schimb. Imaginați-vă că trăim într-o astfel de lume în care trebuie să fim eficienți. Câte secunde ai pierdut astăzi? Ce ai realizat astăzi? Cum ai contribuit astăzi la dezvoltarea ta personală? Dar pentru atingerea scopului pe plan profesional? Acesta este și motivul pentru care trebuie să avem obiectivele clare și trebuie să acționăm de acum pentru îndeplinirea lor.

Investim resurse financiare

Fie că discutăm despre taxe de participare, de mese, călătorii, ieșiri informale și lista poate continua, folosim resursele financiare de care dispunem pentru a investi în dezvoltarea personală profesională. Depinde de fiecare cum vom înclina balanța. Unii o înclină spre cluburi, alții spre evenimente care îi așteaptă cu noutățile din domeniul lor, cu sfaturile specialiștilor. Tu cum investești resursele financiare în dezvoltarea ta continuă?

Investim sentimente

Încep cu arhicunoscutele eșecuri. Acestea pot fi un pas înainte, dacă vom sta și vom analiza greșelile comise, iar în viitor vom ține cont de concluziile pe care le-am tras. Dar rareori eșecul îți aduce pozitivism. În funcție de situație, îți provoacă diferite sentimente. Acesta este doar un exemplu de sentimente și stări pe care le punem în acest joc al dezvoltării.

Investim valori

A porni în acțiunile tale de la valori înseamnă a promova un stil de viață necesar și benefic. O comunitate prosperă pornește de la niște valori. Voi face o analogie spunând că o carieră prosperă pornește de la niște valori, iar apărarea valorilor se face cu sacrificii.

Motivele investiției în dezvoltarea ta

Am arătat care sunt investițiile și cum se realizează acestea pentru o dezvoltare personală și profesională. A sosit momentul să ajung și la motivele pentru care este necesar să faci aceste investiții, pornind tot de la povestioare din școala generală. De ce se merită să facem aceste investiții?

 • oportunități;
 • cunoaștere;
 • idei;
 • inițiativă;
 • networking;
 • carieră;
 • viață;
 • idealuri;
 • modele;
 • sprijin;
 • ajutor.

S-ar putea ca aceste motive să fie efervescente în tinerețe. Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la acestea văd în cale un drum făcut din piatră cubică în care fiecare experiență formează un covor protector.

Despre BUZZ!Camp

Multe dintre aceste motive vin împreună când discutăm despre BUZZ!Camp, noul nume sub care se propagă proiectul bianual BizCamp, evenimentul în care se creează un „mix de dezvoltare personală și orientare în carieră”, după cum apare pe site-ul www.buzzcamp.ro/event, și care oferă tinerilor între 18 și 26 de ani (studenți, masteranzi sau proaspăt absolvenți) șansa să plece la drum cu dreptul, discutând face-to-face chiar cu posibili angajatori din companii. Tot pe site, puteți găsi Ghidul BUZZ!Camp, axat pe carieră.

De ce îmi doresc să particip la BUZZ!Camp 10

Închei acest articol cu o listă de motive pentru care aș dori să particip la BUZZ!Camp 10:

 • este un eveniment unic în România și sunt atras de ceea ce este unic;
 • oferă o șansă ideală networkingului;
 • temele conferințelor sunt interesante și utile pentru un tânăr modern cu aspirații;
 • probabil voi completa formularul de selecție și, dacă voi fi selectat, voi avea un motiv bun;
 • documentându-mă pentru acest articol, mi-am dat seama că BUZZ!Camp poate fi un pas înainte;
 • sunt în căutarea unui internship, deci ar putea fi o oportunitate pentru a face pasul mai departe;
 • poate contribui la împletirea covorului despre care povestea mai sus.

Succes tuturor celor care vor completa formularul de selecție. Sunt sigur că cei selectați vor avea parte de o experiență inedită, indiferent de orașul în care vor ajunge la acest eveniment.

*image credit © Convisum | Dreamstime.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.