Trump și email-urile DNC

Trump și email-urile DNC

Niște hackeri sau un hacker, media vorbește de această entitate ca Guccifer 2, au reușit să spargă serverul privat pe care erau adăpostite emailurile unora din Partidul Democrat, partidul care o susține pe Hillary Clinton la prezidențiale. Au publicat o parte din conținutul pe care l-au găsit acolo pe un site.

Conținutul lor e foarte important, căci arată cum și-au bătut joc democrații de Bernie Sanders folosindu-l ca o mascotă pe toată durata campaniei și punându-i bețe în roate, arată tacticile murdare folosite de democrați, arată cum se dau funcțiile pe bani și multe alte documente. Puteți să le vedeți și voi acolo. Sunt publicate pe un blog WP.com, unul care a fost puternic atacat de alți hackeri pentru a-l da jos.

Guccifer 2 s-a născut, după cum spune chiar el, în Europa de Est. Este interesant de citit autodescrierea pe care și-o face. Guccifer cel original a fost extrădat de statul român (cum își protejează statul român cetățenii, dacă îi extrădează la comanda altor state?) pentru anchete în State. Este „eroul” lui Guccifer 2. De remarcat că omul consideră Republica Moldova ca fiind parte a României. Vă recomand să citiți FAQ-ul.

Desigur, ar fi cam idiot să dăm crezare la tot ce spune, însă indiciile la momentul acesta arată că ce e publicat e cam adevărat. Ipoteza conform căreia hackerii ruși sau statul rus s-au aflat în spatele mișcării a fost plantată de echipa de comunicare a lui Hillary Clinton. Au încercat să facă niște conversii lingvistice, să verifice niște urme astfel încât să le de-a că s-ar putea să fie sau să nu fie un rus sau cunoscător al rusei la origine. Vedeți aici nesiguranța afirmațiilor lor în The New York Times, publicație care, de altfel, a declarat că o va sprijini pe H. Clinton, la fel ca multe altele din cele pe care le citim constant.

E drept că informațiile au picat ca o mană cerească pentru democrați. Citisem „Crippled America” la începutul anului și încă din primele pagini Trump își exprima admirația față de Putin. Apoi au fost o serie de declarații controversate, ultima fiind cea în care a spus că va verifica cum e cu recunoașterea Crimeii, informație pe care media de casă a dat-o cum că Trump o va recunoaște. Total fals. Trump a avut o poziție de neutralitate în calitate de candidat, iar mass-media liberal-progresistă au dat știrea ca certitudine.

donald j trump
sursa imagine: Christopher Halloran / Shutterstock.com

Din punctul meu de vedere, asta îi face un bine candidatului republican, având în vedere că doar 18%  dintre americani mai cred că Rusia este cel mai mare inamic al Statelor Unite (în completare, 70% au o atitudine nefavorabilă, iar 24% o atitudine favorabilă), conform Gallup News Service. Pe viitor, vă invit să remarcați și pozițiile candidatului pentru funcția de vicepreședinte, poziții moderate și uneori în opoziție cu ce declară Donald Trump pentru public.

În aceste condiții, soluția pentru democrați pare să fi fost să spună că Rusia lucrează în sprijinul lui Trump. De altfel, tot establishmentul și acoliții acestuia anunță de dimineață până dimineață că Trump este omul lui Putin.

Revenim la Guccifer 2. Probabile este un singur hacker care nu are nimic de-a face cu Rusia. De obicei aceștia acționează aproape singuri în rețea și au o doză semnificativă de narcisism și de spirit justițiar, revoluționar. Vedeți marile cazuri din ultimii ani în acest sens. A aplicat rețeta clasică. Chiar spune pe site că discursul lui Trump este un discurs de idiot. Sunt mai multe șanse să spui că Guccifer 2 ar fi fost un admirator al unui Bernie Sanders.

A spune că Rusia este în spatele mișcării este una dintre diversiunile care se încadrează perfect în peisaj. De altfel, Julian Assange fondatorul WikiLeaks spune că nu există dovezi care să indice că serviciile rusești se află în spatele mișcării, amintind o serie de schimbări la vârful Convenției Naționale Democrate.

În final, recomand un articol un pic ironic al unui cercetător de la Institutul Kennan, Wilson Center, articol în care Matthey Rojansky încearcă să răspundă la întrebări și nu prea îi iese nimic la capitolele „de ce ar încerca Rusia să se implice în prezidențialele din Statele Unite”, „care ar trebui să fie impactul implicării”, afirmând că nu există evidențe ale faptului că Trump ar fi omul Rusiei, chiar dacă ar putea fi găsite legături între hackeri și Rusia. Aș face un comentariu că pe piața de hackeri pot fi găsite legături între multe persoane și multe guverne, dar că sunt aproape irelevante.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.