Trump a ratat șansa celui de-al doilea mandat

Trump a ratat șansa celui de-al doilea mandat

Economia este într-o stare bună, promisiunile de campanie sunt îndeplinite, pe plan internațional reușea să se țină de cuvânt, iar acum o lună Donald Trump părea că are cale liberă spre al doilea mandat de președinte, cu un oponent principal aflat în colțul ringului, prins în cazuri de corupție în Ucraina și alte state. Era într-o poziție avantajoasă în pofida greșelilor făcute în primii trei ani de mandat.

A făcut trei greșeli și a pierdut aproape toți aliații pe care i-a avut în 2015, în pofida corupției familiei Biden care, într-un caz administrat adecvat, îi făcea culoar liber spre Casa Albă. Acum, față de iulie sau începutul lui august, Elisabeth Warren, Bernie Sanders sau Joe Biden, chiar și în cele făcute de foștii prieteni de la Fox, sunt peste Trump la o distanță mai mare decât era Hillary Clinton în 2015.  Ce greșeli a făcut Trump?

  1. A cerut liderilor politici ai altor state să se implice în campania prezidențială din Statele Unite prin investigarea unui oponent politic intern în cadrul competiției electorale democratice. Non-interferanța în afacerile interne este un principiu respectat pe plan internațional, de aici și o parte a scandalului despre implicarea Rusiei în campania electorală americană din 2016. Mai mult, problema apare când președintele unui stat, cu ambiții globale, vorbește la telefon pentru a provoca interferența și afectarea proceselor electorale domestice. Dacă mai adăugăm condiționarea ajutoarelor militare de reluarea investigației la adresa unui oponent, situația de transformă într-un quid pro quo cu implicații pe mai multe dimensiuni. Pe 24 septembrie, Nancy Pelosi, reprezentant democrat, a anunțat începerea unor anchete formale de impeachment în jurul discuțiilor dintre Trump și Zelensky în acest caz. Ceea ce nu au reușit să declanșeze formal multiple abuzuri și devieri de la normele democratice, a reușit o conversație telefonică între doi președinți. Pe lângă Ucraina, Trump a făcut solicitarea investigării oponentului său și către China, răspunsul Chinei fiind negative tocmai în baza principiului neinterferenței în afacerile interne ale altui stat.
  2. Reducerea încrederii aliaților în sprijinul Statelor Unite, în pofida unor acorduri internaționale, în urma unor măsuri precipitate și unilaterale ale președintelui Trump. În unele state vest-europene, Donald Trump a ajuns mai detestat decât Vladimir Putin datorită unei poziții tip bullying pe arena internațională; se fac inclusiv scenarii de pregătire în situația ipotetică a ieșirii SUA din NATO, ceea ce era de neimaginat acum câțiva ani. Dar nu este vorba doar de percepții. Partenerii internaționali nu se mai pot baza pe Statele Unite în multiple dosare internaționale, unele evidente, altele mai puțin. Aș evidenția cazul recent în care, în baza prieteniei dintre Trump și Erdogan, precum și a întoarcerii unor favoruri politice, sub pretextul respectării unei promisiuni electorale deja respectate, kurzii, principalii aliați pe teren ai SUA în lupta împotriva Daesh (ISIS), au rămas dezarmați în fața aprobării de către Trump a intervenției Turciei în Siria, peste ei. Decizia a fost anunțată de Trump în noapte de 7 octombrie, duminică, luând pe toată lumea prin surprindere, incluzând intelligence, armată, republicani și democrați. Ironic este faptul că Turcia a fost cea care a alimentat la un moment dat Daesh. Imediat, au urmat o serie de bombardamente ale Turciei pe graniță, pe teritoriul kurd, aceștia fiind considerați inamici de Turcia. Această abandonare rușinoasă a kurzilor ridică semne puternice privind fiabilitatea parteneriatului cu SUA, în pofida „marii înțelepciuni” cu care se laudă președintele american în amenințările asupra economiei naționale a Turciei. Încă nu este prea târziu pentru a preveni distrugerea echilibrului la care s-a ajuns acolo.
  3. Escaladarea tensiunilor comerciale cu aproape toți actorii globali și efectele asupra unei părți importante activității economice interne. Aici nu este vorba doar de ultimele luni. Tensiunile economice cu China și Uniunea Europeană sunt în atenția publică prin valoarea bunurilor care sunt supuse unor noi tarife vamale. Problema este că la nivel global nu va fi o problemă pentru celelalte părți să își adaptareze lanțurile globale, în timp ce produsele SUA riscă să cadă în plan secund. Mai mult, tarifele mărite afectează inclusive părți semnificative ale circumscripțiilor susținătoare ale lui Trump sau ale aliaților săi, ceea ce nu se vede neapărat în statisticile largi. Pe lângă tensiunile comerciale cu UE și China, mai sunt tensiuni cu alte puteri mai mici. Pe termen lung, fiind depășit un echilibru de ajustare, riscă să afecteze industriile americane într-un mod expansiv. Mai mult, acorduri comerciale care ar fi trebuit să le înlocuiască pe cele vechi nu au fost ratificate de Congres – evidențiez cazul înlocuirii NAFTA cu USMCA, la un an după semnare USMCA nefiind ratificat de Congres.

Ce va fi, vom vedea. Dacă acum câteva luni spuneam că Trump are șanse la cel de-al doilea mandat, acum afirm că a ratat șansa celui de-al doilea mandat. Contează cum îl va termina pe acesta.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *