Trump a pierdut confruntarea cu media

Trump a pierdut confruntarea cu media

Alegerile din 2016 din Statele Unite au avut o raportare specială la rolul mass-mediei în alegeri. Pe de o parte, au avut un candidat la prezidențiale, ulterior câștigător, care a poate fi descris ca un produs meda. Pe de altă parte, alegerile s-au remarcat prin confruntarea dintre acel candidat și ceea ce denumește „mainstream media”. Principalele canale media de informare, spre deosebire de alte părți, își asumă deschis opțiunile politice (în cazul respectiv, sprijinul pentru Hillary Clinton). Un capitol separat este de scurtcircuitarea prin social media a comunicării dintre candidat și electorat, alături de folosirea social media de agenți străini neautorizați.

Spectacolul din campanie și de după alegeri au avut toate elementele necesare. Un candidat care a ieșit în evidență printr-o retorică autoritară, atacând deschis și susținând atacarea mass-mediei de opoziției, a devenit președinte.  Conflictul deschis dintre Trump și media este unic în istoria prezidențială americană. Am mai putea vorbi de Richard Nixon, președinte care recunoștea în privat că privea media ca o forță de opoziție. În privat. De altfel, în urma confruntării și-a găsit și sfârșitul politic. Trump, pe de altă parte, recunoaște deschis conflictul și relația de inamiciție. Nu știm ce crede în privat, deși spune că și-ar dori să nu aibă această poziție și zice că este tratat incorect de mass-media.

Este tratat incorect de mass-media? În multe cazuri, da, dacă ne uităm la statisticile privind relatările despre el, în principal negative, și dacă ținem cont inclusiv de provocările jurnaliștilor, comentatorilor și proprietarilor de media. Dar este dificil de spus cine a provocat mai mult, căci acest conflict a fost puternic întreținut de președintele american. Totul, pe fondul ascensiunii partizanatului politic în mass-media din Statele Unite, fenomen vizibil de câteva decenii.

Însă, pe de altă parte, mass-media are un rol important în semnalarea derapajelor de la regulile scrise și nescrise ale democrațiilor, de multe ori asumându-și inclusiv un rol de contrabalansare a puterii. Dar pentru a ajunge  funcția în acest rol este important ca cei de la putere să nu aplice măsuri prin care să descurajeze acest comportament prin diferite abuzuri. Când apar, acestea sunt vizibile, fie că vorbim de o sancțiune pentru comparația coafurii unui prim-ministru cu aspectul pavianului cu mantie, fie că discutăm despre tratamentul preferențial al autorităților în furnizarea informațiilor și achizițiilor, despre procese sau despre trimiterea abuzivă a autorităților fiscale.

Trump provoacă și este provocat. Nu știm cine a ieșit mai rău din acest conflict public, cu excepția democrației și a instituțiilor publice. Pe de o parte, a câștigat multe voturi în forma unui candidat anti-sistem, însă a ajuns într-un moment în care ar trebui să își asume o serie din regulile acelui sistem și, cumva, să treacă într-o etapă de reconciliere vizibilă public cu diferite publicații. Este datoria sa să inițieze acest proces, întrucât miza ține de calitatea democrației, a proceselor politice și electorale, a dezbaterii publice din statul în fruntea căruia se află.

Dar Trump a pierdut confruntarea cu media. Un sondaj Harvard CAPS-Harris indică:

  • 54% dintre respondenți consideră că mass-media îl tratează corect pe Trump;
  • 59% consideră că Trump tratează mass-media incorect.

80% dintre republicani consideră că mass-media îl tratează incorect pe Trump, în timp ce 84% dintre democrați și 55% dintre independenți consideră că președintele este tratat adecvat. Sunt vizibile astfel atât polarizarea, cât și încrederea în președinte.

Mesajul președintelui centrat pe acuzațiile de știri false prinde, dar tind să cred că nu este o noutate. 68% dintre alegători consideră că există o mulțime de știri false în media mainstream, iar 84% spun că este dificil de știut ce știri online sunt de crezut. Reflectă, în mare parte, o criză a autorității în media, dar și diversitatea opțiunilor exprimate.

Datele despre sondaj au fost publicate în The Hill, unde sunt indicate și preferințele celor trei tabere în privința opțiunilor de furnizare de informații media1.

Concluzionând, rezultatele sondajului arată că Trump se alătură politicienilor care au pierdut conflictul cu mass-media (fie el pe bune sau fabricat), lăsând spațiu pentru diminuarea mesajelor de ostilizare. Este drept că suntem și într-un moment în care administrația sa are de lucrat pentru a livra rezultate, iar partidul său are câteva provocări în alegeri.

sursa imagine: Trump caricature/Shutterstock.com
  1. The Hill, 26.02.2018, Poll: Voters say Trump is unfair to the media, http://thehill.com/homenews/administration/375652-poll-voters-say-trump-is-unfair-to-the-media []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.