Trenduri în statele dezvoltate în privința taxării

Trenduri în statele dezvoltate în privința taxării

OECD a publicat o analiză privind reformele fiscale în statele membre, Argentina, Indonezia și Africa de Sud. Documentul urmărește ultimele modificări privind regimul taxării în aceste 38 de state.

„În timpuri economice care se îmbunătățesc, opțiunile de politică fiscală trebuie să evite riscul pro-ciclicității excesive și să se concentreze pe sprijinirea factorilor de creștere și asigurare a echității pe termen lung. De asemenea, cooperarea internațională va fi importantă pentru continuarea luptei împotriva evitării taxării corporate pe plan internațional.” – Pascal Saint-Amans, directorul Centrului pentru Politică și Administrare Fiscală din cadrul OECD

Raportul evidențiază, pe lângă reformele și contextul aparițiilor acestora, trenduri în politicile fiscale, precum și faptul că această politica a devenit, prin politica de taxare, un factor semnificativ în stimularea economiei.

Există un trend în privința tăierii taxelor pe veniturile corporate, bazat în principal pe reformele din statele cu rate mari de taxare pentru companii. Dacă în 2000 taxele medii pe veniturile companiilor erau de 32,5%, în 2018 acestea au coborât la o medie de 23,9%. Cu toate acestea, scăderile rămân mai puțin pronunțate față de variantele de dinainte de criză.

Un al trend constă în tăieri ale taxelor pe veniturile personale, inspirate în special pentru a atenua povară fiscală pentru persoanele cu venituri mici și medii. O strategie comună, după cum anunță OECD, a fost de creștere a creditelor fiscale pentru venituri câștigate.

În privința contribuțiilor la sistemele sociale, reformele în OECD au fost limitate, continuând să apese cu greutate pe veniturile angajaților în multe state.

Doar Africa de Sud a crescut TVA-ul standard în 2018, în general fiind stabilizată valoarea acestei taxe. În multe state unde TVA-ul era ridicat, au fost căutate alternative pentru creșterea veniturilor din TVA prin soluții precum măsuri de îmbunătățire a administrării fiscale și anti-fraudă.

Un alt trend este dat de introducerea de noi accize pentru descurajarea consumul dăunător, precum accizele puse pentru băuturile îndulcite cu zahăr sau pe noi produse (Canada a introdus o taxă pe canabis). De asemenea, accizele pentru tutun și alcool sunt în creștere.

În privința taxelor de mediu, reformele s-au concentrat, pe lângă taxele referitoare la energie sau vehicule, pe taxarea gunoiului, pungilor de plastic sau produselor chimice.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *