Tratatul INF și acuzațiile de neconformitate către SUA

Tratatul INF și acuzațiile de neconformitate către SUA

Pe 8 decembrie 2017, o fișă informativă a fost publicată de Biroul de conformitate, verificare și control al armamentelor (Biroul AVC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, conținând infirmarea alegațiilor venite din partea rusă privind neconformitatea Statelor Unite cu Tratatul INF (Tratatul privind forțele nucleare de rază intermediară).

Demersul răspunde acuzațiilor venite, în principal, din partea Rusiei și unor grupuri care încearcă să dezvolte sentimentele anti-americane în urma amplasării sistemelor Aegis Ashore, acuzații apărute în spațiul public inclusiv în cazul României în urmă cu câteva luni.

Trei arii de îngrijorare privind neconfirmatea Statelor Unite cu Tratatul INF au fost lansate de Federația Rusă:

  1. sistemul de apărare cu rachete balistice Aegis Ashore (ABMD systems);
  2. rachetele țintă balistice;
  3. vehiculele aeriene fără pilot armate (armed UAV).

Fișa cu informații indică abordarea „constructivă, de substanță și consistentă” cu care Statele Unite au răspuns întrebărilor. De atfel, fiecare dintre cele trei chestiuni sunt clarificate, o abordare diferită față de încălcarea în iulie 2017 de către Federația Rusă a Tratatului INF.

Sistemul Aegis BMD

Sistemul este capabil să lanseze doar rachete de interceptare defensive, construite și testate pentru a intercepta și contracara obiecte care nu se află la suprafața Pământului. Totodată, rachetele de interceptare nu sunt rachete subiect ale Tratatului INF.  Sistemele Aegis Ashore de apărare cu rachete „nu au capabilități ofensive balistice sau rachete de croazieră cu lansare de la sol” (nu au software, hardware de control al focului, echipament de suport și altă infrastructură necesară lansării rachetelor ofensive).

Alte detalii indicate în fișa informativă se referă la acordurile cu statele gazdă privind natura defensivă a sistemului, diferențele structurale între sistemele amplasate pe nave și cele de la sol și neutilizarea până acum a niciunui tip de rachete interzise de Tratatul INF.

Rachetele țintă balistice

Statele Unite au acționat în parametrii precizați de Tratatul INF în privința activităților care aveau legătură cu rachetele țintă balistice, fiind transmise notificări și documentații Federației Ruse. Mai mult, utilizarea unor astfel de sistemele este permisă în scop de cercetare-dezvoltare .

Vehiculele aeriene fără pilot armate

Conform Tratatului INF, testarea, producerea și posesia UAV-urilor armate, reutilizabile, dus-întors, nu sunt incluse în lista restricțiilor. Versiunile armate ale UAV-urilor folosite de Statele Unite sunt sisteme reutilizabile, dus-întors, și, prin urmare nu se află sub jurisdicția Tratatului. În perspectiva Statelor Unite, prevederile Tratatului privind sistemele „rachetă” se referă la sistemele unidirecționale („one-way systems”).

Documentul menționat este disponibil la adresa aceasta. Conține mai multe informații decât cele reluate în aceaastă postare.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *