Transparență, unde ești?

Transparență, unde ești?

Presa din România, Associated Press și Ambasada SUA la București au anunțat prezența secretarului de stat american Rex Tillerson la București, într-o vizită neașteptată, neoficială, după o serie de vizite oficale prin Asia.

Deși nu a existat un program oficial al vizitei, Rex Tillerson a avut o întrevedere cu Theodor Meleșcanu, ministrul responsabili de afaceri externe.

Este o vizită irelevantă, doar un stop în drumul spre Washington?

Pe lângă deciziile politice care pun în pericol securitatea României luate de coaliția de guvernare în ultimul timp, trebuie să ținem cont de câteva elemente:

  • este prima oprire a secretarului de stat american în România de când are mandatul;
  • este cel mai înalt oficial american al Statelor Unite de până acum de sub conducerea lui Donald Trump care trece pe la București, în condițiile în care a mai avut vizite în regiune;
  • Ambasada SUA la București a transmis public poze de la întâlnirea neoficială dintre cei doi demnitari, instituțiile guvernamentale din România nu au transmis nicio informație publică;
  • Associated Press relatează că oficialii din Ministerul Afacerilor Externe nu au primit aprobare să discute despre acest eveniment cu presa.

Chiar dacă întâlnirea nu a fost inclusă într-un program oficial, subiectele discutate și faptul că această întâlnire a avut loc sunt două subiecte de interes public.

Dacă vrei să te aliniezi standardelor statelor democrate, este important ca cetățenii să cunoască interacțiunile oficialilor cu persoane și grupuri care pot exercita presiune asupra luării deciziilor. Nu mai punem la socoteală situația în care apar în public poze și informații având ca sursă primară una dintre părțile implicate în această întâlnire.

concept globalizare
sursa imagine: globalization concept | Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.