Tabloul de bord al UE privind justiția din 2017

Tabloul de bord al UE privind justiția din 2017

Comisia Europeană a publicat pe 10 aprilie un raport pe 2017 cu o imagine generală a sistemelor de justiție din Uniunea Europeană, urmărind o serie de indicatori ce țin de eficiența, calitatea și independența sistemului judiciar.

Numeroși indicatori sunt prezentanți într-o formulă comparativă, indicatori care se referă la durata procedurilor, respectarea dispozițiilor privind protecția consumatorilor, accesul la justiție, utilizarea instrumentelor IT&C, percepția publicului larg și a întreprinderilor cu privire la independența sistemului judiciar, stabilirea standardelor de calitate, formarea și evaluarea judecătorilor, numirile și transferurile acestora, evaluarea și monitorizarea activităților curților și nu numai.

Surprinzător, dintr-o perspectivă comparativă, văd că România fie se încadrează în media europeană, fie este în avangarda standardelor și independenței justiției.

Raportul complet poate fi descărcat de aici.

justitie
sursa imagine: statue of justice/Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.