Suntem pregătiți să repetăm greșelile protecționismului

Suntem pregătiți să repetăm greșelile protecționismului

Suntem pregătiți să repetăm greșelile protecționismului, dar nu ca națiune, unde România este incapabilă să aplice minime măsuri protecționiste, lăsând și măștile de protecție personală în fața COVID-19 să circule pe piața internă nestingherit și plătite de bani publici sau, ai firmelor și cetățenilor, la suprapreț, deși 90% erau neconforme. Suntem pregătiți să repetăm greșelile protecționismului la nivel internațional, dincolo de ceea ce a reprezentant Donald Trump pentru politica comercială la nivel internațional. Problema este una la cei mai mari.

Noul protecționism va avea câteva valuri dintre cele care au fost și în perioada interbelică. Germania nu a învățat lecțiile istoriei și pare că merge în aceeași direcție, fără să cedeze niciun punct dintr-o agendă economică expansionistă și o agendă politică deconectată de la nevoile partenerilor comerciali. Le vedem astăzi cel mai bine în situația vaccinului COVID-19.

Contribuabilii europeni au plătit subvenții și alte forme de sprijin pentru cercetarea, dezvoltarea și fabricarea mai multor vaccinuri anti-COVID-19. De la subvenții și împrumuturi garantate la scutirea de orice răspundere legală. Două dintre acestea sunt realizate de companii germane, BioNTech și Curevac. Jens Spahn, unul dintre pretendenții la tronul Angelei Merkel, ministrul federal responsabil de sănătate, anunță că nici vorbă să faciliteze liberalizarea producției vaccinului anti-COVID-19. „Muncim intens pentru a avea producție adițională aici în Germania”, a anunțat tânărul ministru CDU. În fața criticilor venite din partea social-democraților și a altor formațiuni politice, guvernul federal și companiile germane care se ocupă de vaccin vorbesc pe aceeași limbă. Doar Germania este avantajată de această schemă, atât economic, cât și sanitar. Economic pentru că fonduri europene și de cumpărare a vaccinului din întreaga Europă și nu numai merg către miliardarii producători germani.  De altfel, printre cele mai scumpe vaccinuri COVID-19 vândute. Sanitar pentru că producătorii sunt acasă și că are contracte adiționale, pe lângă coordonarea făcută la nivel european din care reiese la prima vedere că nu va avea suficiente vaccinuri; realitatea e însă alta. Însă nu toate statele au contracte adiționale cu producătorii și nici nu au producători. Situația din vara-toamna lui 2021 poate fi intuită de aici.

Germania este și unul dintre primele state care și-a închis granițele la anunțul COVID-19. Reacțiile s-au văzut în lanț asupra întregii Europe. În România, Operațiunea Sparanghel, sub îndrumarea PNL, partenerii partidului cancelarului german, a fost una dintre cele mai mari lecții de umilință națională din ultimele decenii. Povestea s-a rezolvat cu transferul de sclavi plătiți foarte prost. Noroc cu COVID-19 încât am văzut efectele intermedierii forței de muncă în abatoarele germane și cu sindicatele germane că au pus un pic de presiune pe guvernanți. Despre alte subiecte, este suficient să ne uităm la situația societăților europene, multe care se bucură de accesul pe piețele chineze.

În timp ce îl acuzăm pe Donald Trump ca fiind protecționist, firmele din afara UE au tot mai multe bariere pentru a intra pe piața europeană. Evident, dintre cele din diferite state membre UE, rare sunt excepții care sunt competitive în raport cu cele din Germania. Protecționismul euro-german este un punct.

Întreaga strategie de expansiune economică a Chinei se bazează pe protecționism. De la companii ale căror acționariat este netransparent, ascuns sub retorica marxistă a muncitorilor care dețin compania, în spate controlate semnificativ de Armata de Eliberare a Poporului Chinez, la un imperiu comercial construit cu și pentru partid. Miliardarul Jack Ma (Alibaba, Ant Group) s-a oferit chiar să pună compania în slujba partidului-stat pentru a proteja sistemul creat, unul în care compania oferea și micro-credite în afara cadrului financiar-bancar. Nu degeaba am folosit sintagma „strategie de expansiune economică”, căci așa este. Investițiile Chinei sunt un succes garantat în principal pentru China, apoi, dacă rămâne ceva, pentru ceilalți. În același timp, accesul pe piața chineză este complicat.

Alte țări rămân la fel de dure pe plan global în privința accesului la piețe și dezvoltarea neîngrădită a afacerilor. Însă a fost odată o narațiune schimbată între timp.

Sensul comerțului liber s-a schimbat mult în ultimii zece ani, radical față de ceea ce însemna acum două decenii. Acum comerțul liber este comerțul reglementat de diferite entități guvernamentale. Sunt încheiate acorduri de liber schimb în timp ce ne înarmăm cu mecanisme de apărare comercială într-un context în care acordul cadru pentru comerțul global se destramă. Nu este doar un oximoron, ci o realitate politico-economică. Este momentul în care ne putem îndrepta din nou către Adam Smith pentru a găsi soluții împotriva protecționismului mercantilist.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *