Suntem pregătiți pentru a doua stare de urgență?

Suntem pregătiți pentru a doua stare de urgență?

În primul rând, un disclaimer. Am fost împotriva stării de urgență și în prima etapă, considerând că măsurile pot fi luate și în mod democratic. Un lockdown democratic nu este imposibil, chiar dacă miza izolării este greu de acceptat de populația. Am văzut că în șase luni Guvernul nu a fost capabil să pregătească un proiect de lege adecvat și că Parlamentul s-a jucat tot timpul de-a politica de partid. Efectele se văd acum: COVID-19 este mai degrabă un mit decât o realitate, chiar dacă face din ce în ce mai multe victime.

Peste două săptămâni, vom vedea efectele alegerilor locale, un fel de al doilea tur al alegerilor, în care nouă milioane de români s-au implicat în diferite forme. Deja vorbim de peste două mii de cazuri pozitive raportate zilnic, chiar dacă testarea nu este una extinsă. Școli au început să se închidă, după ce persoane au fost depistate cu COVID-19. Dacă la începul crizei, un parlamentar PNL, ales acum primar al Constanței, a trimis Guvernul și Parlamentul în izolare, vedem că președintele celui mai mare partid de opoziție, PSD, este acum în izolare după acțiuni electorale cu liderii unui județ.

Vine și un sezon care necesită o activitate mai mare din partea cetățenilor, apropiindu-se iarna. Este și un sezon care încurajează distribuirea virusului. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a avertizat deja că suntem într-un moment de transmitere comunitară intensă.

Rămân cu întrebarea fundamentală: „suntem pregătiți pentru a doua stare de urgență?”. Dacă în primul caz putea fi prevenită, situația de acum s-ar putea să fie mult mai gravă. Ca o măsură de solidaritate socială, cum putem să îi ajutăm pe cei mai izolați și care au probleme. Am văzut cât de dificilă a fost achiziționarea de măști și relansarea producției autohtone.

Economic, situația nu este deloc bună, în pofida mesajului de încredere venite de la Palatul Victoria și de la Cotroceni. Partea bună este sprijinul este administrat corect, dar pe termen lung nu este o soluție.

Am văzut președintele ieșind cu o poziție publică în care spunea că nu va fi nevoie de a doua stare de urgență. Cred că se bazează pe niște date destul de problematice. Fie a fost un mesaj electoral, un semn de iresponsabilitate, fie datele chiar nu sunt bune și avem o problemă și mai mare, căci nu știm câți oameni vor fi afectați. Desigur, lumea a trecut la pregătirea pentru parlamentare, președintele partidului care a obținut cel mai mare scor politic la locale, PNL, fiind și prim-ministru, a anunța că va coordona campania de la parlamentare. Joaca partizană a celor aflați acum la guvernare se va lăsa cu morți.

În social media, circulă multe informații false și dezinformări care nu fac decât să șubrezească cunoașterea despre virus. Încă nu a fost constrânsă povestea cu Suedia, deși e dovedit că a fost un eșec, noroc cu caracteristicile social-culturale ale populației și cu faptul că măsurile de acolo, deși fără lockdown, au fost aplicate mai strict decât în România.

Mai sunt și alte probleme. Educația, în primul rând. Un an pierdut, un an în care au lipsit îndrumări de la centru și în care infrastructura a fost puțin îmbunătățită. Nu pot să nu mă gândesc la situația generală, ținând cont că acum sunt la câțiva zeci de kilometri de un oraș reședință de județ și internetul pe fir nu merge de două zile, iar ieri am avut și semnalul la telefon picat de câteva ori.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.