SUA vor să dubleze cheltuielile în AI și tehnologii cuantice

SUA să dubleze cheltuielile în AI și tehnologii cuantice

Propunerea de buget discutată de executivul federal American pentru 2021 include câteva surprize la categoria investițiilor în știință și cercetare.

Conform Reuters, administrația condusă de Donald Trump ar dori ca Congresul SUA să aprobe propunerile de a mări la finanțare pentru cercetare-dezvoltare privind inteligența artificială (AI) de la 973 de milioane de dolari la aproximativ 2 miliarde de dolari până în 2022 și să mărească cheltuielile în zona de științe ale informației cuantice la 860 de milioane de dolari în următorii doi ani. Informația nu este confirmată oficial, dar se bazează pe competiția globală de a sprijini industriile viitorului, fiind recunoscut rolul cercetării cuantice și al inteligenții artificiale pentru creșterea economică și securitatea națională.

La nivel global, competiție în domeniul tehnologic devine din ce în ce mai aprigă. De la Xi Jinping și Donald Trump la Boris Johnson și Ursula von der Leyen, investiții masive în cercetare și dezvoltare au fost anunțate în câteva domenii cheie precum cele amintite mai sus.

Rezultatele nu întârzie să apară. După cum relatează Wall Street Journal, un start-up din aria Boston, MA, încearcă să depoziteze cantități mari de date în secvențe sintetice de ADN. Până acum, au reușit să stocheze 14 GB de informații din Wikipedia în molecule ADN. Proiectul promovează și o serie de avantaje, plecând de la eficiența mai ridicată a acestei modalități de stocare, căci nu necesită răcire asemenea centrelor de date. Ne putem și la alte aplicații.

Alți cercetători încearcă să folosească diferite formule prin care să mineze după posibile rezultate pe le-ar putea folosi pentru a limita infecția cu 2019-nCov, faimosul coronavirus  din Wuhan, China, care a provocat într-o lună peste 600 de decese pe trei continente (Vox.com). Nu aș numi AI mecanismul folosit de aceștia pentru a căuta informații și legături informații, dar este o aplicație utilă pentru cercetare.

Sunt două exemple de utilizare pozitivă a acestor tehnologii. Totuși, să nu uităm că tehnologiile AI pot fi folosite și pentru a genera viruși în masa, particularizați după designul genetic al fiecăruia sau al unor grupuri de persoane. Imaginați-vă un virus creat special să atace persoanele care și-au dezvoltate imunitatea într-un mod specific zonei balcanice. Este nevoie de o mare atenție din partea reglementatorilor asupra aplicațiilor și entităților care lucrează cu AI, cât și de cooperare internațională sectorială pentru a prevenția unor episoade neplăcute.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *