SUA aprobă poziția UE privind 5G

SUA aprobă poziția UE privind 5G

Pe 29 ianuarie, Uniunea Europeană a ieșit cu o serie de recomandări de măsuri pentru rezolvarea provocărilor de securitate ale rețelelor 5G.

Statele Unite au anunțat că salută această poziționare a Uniunii Europene și îndeamnă aliații și partenerii europeni să aplice măsurile stabilite de UE în privința adoptării unor măsuri de securitate bazate pe analiza riscului, în care sunt excluși furnizorii care prezintă un nivel înalt de risc din toate părțile rețelelor 5G ale acestora.

Printre recomandări, europenii transmit că furnizorii pentru care există un profil de risc înalt, precum localizarea companiilor în state terțe fără standard democratice, pot fi supuși unor restricții adiționale. Mai mult, recomandările fac apel la statele membre UE să excludă furnizorii cu nivel înalt de risc pentru părțile sensibile ale rețelelor 5G, incluzând aici și ceea ce este prescurtat ca RAN – rețeaua de acces radio.

Tehnologiile din state autoritare și totalitare pot fi puse sub controlul acestor regimuri politice, inclusiv pentru crearea de breșe de securitate și pentru generarea unor amenințări în statele în care operează. În sens larg, influența acestor regimuri se poate traduce în acțiuni împotriva intereselor statelor europene și nu numai. Toate părțile rețelelor 5G sunt parte a infrastructurii critice a statelor și vor trebuie protejate pe măsură, întrucât siguranța, securitatea și confidențialitatea cetățenilor depinde aceste rețele.

Fiecare stat membru va fi responsabil de protejarea rețelei sale. Rețelele 5G vor avea un impact asupra tuturor aspectelor vieții cotidiene și economice, de la liniile de electricitate și vehiculele autonome la noille tehnologii din producție, medicină și alte sectoare economice și sociale. Datorită caracteristicilor superioare și posibilelor aplicații, acestea pot contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai și la creșterea competitivității economiilor unde sunt lansate.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *