Strigăt de viață, o campanie pentru copiii născuți prematur

Strigăt de viață, o campanie pentru copiii născuți prematur

Salvați Copiii și Dorna, împreună cu Simona Halep ca ambasador al campaniei, au lansat „Strigăt de viață”, o campanie prin care este făcută auzită cauza copiilor născuți prematur, unde dotările cu echipamente medicale precum incubatoarele sunt esențiale pentru sprijinirea supraviețuirii acestora.

Campania vine cu mesajul „Strigăt de viață” (#strigatdeviata) pentru că strigătul de la naștere lipsește în situația copiilor născuți prematuri. Bebelușii născuți prematuri nu au puterea să plângă pentru că plămânii lor nu sunt suficient de bine dezvoltați; este unul dintre mesajele auzite la lansarea campaniei din acest an. Aceștia vin pe lume fără să scoată un sunet și au nevoie de sprijin pentru a trăi și a se dezvolta.

Nașterile premature sunt cauza principală a mortalității infantile în țară. În lipsa echipamentelor medicale necesare maternităților din România, supraviețuirea bebelușilor născuți prematur este dificilă. Respectarea dreptului la viață devine o cauză esențială în aceste cazuri, iar statisticile rămân alarmante în privința mortalității infantile în România.

Partea bună este că situația se îmbunătățește pe fondul intervențiilor de specialitate. Partea proastă este că rata mortalității infantile rămâne dublă față de cea de la nivelul UE: 6,7 la 1.000 de copii născuți vii. Peste 1.300 de nou-născuți sunt pierduți în fiecare an, însemnând, dacă împărțim aritmetic pe zile, o viață la fiecare șase ore.

Tragedia constă și în faptul că o treime din aceste decese pot fi prevenite, conform Salvați Copiii, prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante. Despre acțiunile Salvați Copiii pentru reducerea mortalității infantile puteți citi aici.

Inclusiv cetățenii obișnuiți pot interveni în sprijinul acestei cauze sociale. Contribuie cu o donație pentru dotarea maternităților cu aparatură medicală performantă (se poate face la adresa următoare: #strigatdeviata. ). Informează și informează-te privind subiectul nașterilor premature căci este important și sunt soluții pentru rezolvarea problemei.

imagine: salvaticopiii.ro

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.