Știința încurajează purtarea măștilor. Ce spun studiile despre măști?

Știința încurajează purtarea măștilor. Ce spun studiile despre măști?

În vremuri în care judecători sunt incapabil să distingă rolul lor în sănătate și luptă cu măștile conform propagandei anti-știință, anti-modernitate, anti-rațiune, în timp ce milioane de oameni au acces și iau de bună credință argumentația deficitară a acestora, sperați de un context în care decidenții au fost incapabil să comunice profesionist și să pregătească legislație în mod adecvat pentru a răspunde pandemiei COVID-19, avem un material util publicat de Nature privind măștile și știința.

Evidențele în favoarea măștii nu sunt un panaceu pentru toate problemele aduse de COVID-19, există o imagine mai complicată. Nu am drepturile de a prelua sau traduce materialul publicat de Lynne Peeples în Nature (Face masks: what the data say), dar voi evidenția două fragmente, pe care le traduc aici. Le aduc în atenție pentru că suntem în valul al doilea, deși personal spun că este primul val din România, căci ce s-a întâmplat în primăvară-vară nu a fost un val pandemic, mai degrabă preludiul pentru ce vine acum.

3 moduri în care măștile salvează vieți

„Pentru a fi clari, știința sprijină folosirea măștilor, cu studii recente care sugerează că pot salva viețile în diferite moduri: cercetările arată că acestea reduc șansele de a transmite sau de a prinde coronavirusul, și unele studii sugerează că măștile ar putea reduce severitatea infecției, dacă oamenii iau boala.”

Punând cu liniuță rezumatul de acolo:

  • măștile reduc probabilitatea de a transmite SARS-COV-2;
  • măștile reduc probabilitatea de a captura SARS-COV-2;
  • măștile pot reduce severitatea infecției celor care iau boala.

Un experiment pe hamsteri

„Chiar dacă cercetătorii nu pot contra multe variabile încâlcite la nivelul populațiilor umane, ei pot face acest lucru în studiile pe animale. Cercetătorii conduși de microbiologul Kwok-Yung Yuen de la Universitatea din Hong Kong a adăpostit hamsteri infectați și sănătoși în cuști alăturate, cu partiții de tipul măștilor chirurgicale pentru a separa unele animale. Fără barieră, aproape două treimi din animalele neinfectate au luat SARS-COV-2, potrivit publicației acestora din mai. Însă doar în jur de 25% din animalele protejate de materialul tip masă s-au infectat, și cei care s-au infectat în acest caz au fost mai puțin bolnavi comparativ cu vecinii lor lipsiți de mască (măsurat prin scoruri clinice și schimbări la nivelul țesutului).”

Este evident că nu putem face astfel de experimente pe oameni din motive de etică, dar pe hamsteri oferă un caz concret în favoarea purtării măștilor. Când spun „evident”, nu includ mișcarea anti-botniță, căci se pare că aceștia vin și propun ca populația să fie liberă pentru scenariul infectărilor fără mască.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Știința încurajează purtarea măștilor. Ce spun studiile despre măști?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *