Start-up Nation, predestinat să aibă această hartă

Start-up Nation, predestinat să aibă această hartă

Circulă în social media și în blogosferă imaginea cu harta României pe județe în funcție de numărului de proiecte depuse pentru finanțare în cadrul programului Start-up Nation.

Fără să verific în ce măsură topul corespunde cu caravana de promovare a programului realizată de către ministerul responsabil, am de făcut câteva comentarii.

București, Timiș, Cluj, Ilfov, Iași, Bihor, Dolj, Constanța, Brașov și Prahova sunt în top 10 județe din care s-au depus cele mai multe cereri de finanțare.

București, Iași, Prahova, Cluj, Constanța, Timiș, Dolj, Suceava, Brașov, Argeș sunt în top 10 cele mai populate județe din România.

Legătura este disponibilă și pentru cele mai nepopulate județe. În cazul acestora s-au depus cele mai puține cereri de finanțare pentru planurile de afaceri.

Nu am urmărit metodologia programului Start-up Nation pentru a vedea în ce măsură acesta are și o serie de obiective secundare ce țin de încurajarea coeziunii, prin urmare nu mă pronunț asupra modului în care vor fi alocate fondurilor.

Dar avem o problemă naturală în România: creșterea inegalității între județe. Și aici este problematic, căci județele atractive vor atrage resursă umană bine pregătită pentru a continua dezvoltarea inclusiv din cele care au nevoie ca de aer de această resursă umană.

Nu am date statisticie prin intermediul cărora să pot dovedi creșterea discrepanțelor între județe. Însă populația județelor care întâmpină obstacole în calea dezvoltării migrează. Nu numai în centrele regionale, ci și în afară. Problema este și aici legată de faptul că nu oricine își permite să migreze și să lase în urmă totul.

Închei aici acest comentariu. Harta cererilor de finanțare depuse pe Start-up Nation reflectă harta populației României, nu harta sărăciei României sau harta politică a României. Aș mai adăuga faptul că legătura prezentată de mine ar trebui ajustată cu raportul populației urban/rural și cu un indicator al populației permanente.

P.S.: Dacă mai adăugăm faptul că programul punctează suplimentar inovația și industriile creative, atunci putem afirma că este un program cu dedicație pentru centrele urbane dezvoltate, un dezavantaj pentru județe precum Ialomița, Covasna, Teleorman, Vaslui sau Giurgiu. Nu spun că este imposibil, ci că pleacă cu un dezavantaj structural.

P.S.2: Programul nu a fost conceput pentru a genera altă hartă, adică pentru a crește nivelul de coeziune sau pentru a încuraja dezvoltarea zonelor deficitare. Dacă aș fi un președinte de consiliu județean din Vaslui, Tulcea, Călărași, Ialomița, Mehedinți, Teleorman, Covasna, aș lua la întrebări ministrul responsabil pe acest subiect.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.