Stare de urgență decretată pentru 30 de zile

Stare de urgență decretată pentru 30 de zile

Este 16 martie 2020 și președintele Klaus Iohannis a declarat stare de urgență pe teritoriul României pentru 30 de zile pentru a răspunde amenințării reprezentate de noul coronavirus. La această data, 168 de cazuri de COVID-19 au fost testate pozitiv în România, alte 3.078 de personae fiind în carantină instituționalizată și 14.845 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medical.

Pe plan global, noul coronavirus, cu care au fost deja depistate peste 180.000 de persoaane la această oră, a provocat peste 7.000 de decese și mulți dintre cei îmbolnăviți au rămas cu sechele, iar alții se luptă pentru viață pe patul de spital (aproximativ 6.500 de persoane sunt în acest moment în situație gravă).

Este prima stare de urgență decretată pe care o prind după episodul mineriadelor, însă atunci cauza era o amenințare fizică la adresa ordinii constituționale, nu una emergent precum o pandemie cu potențialul de a omorî mii de oameni fără să vadă inamicul.

Reacția este pe măsură și sper că vor fi câteva lecții învățate de factorii de decizie și de generare a politicilor publice pentru a reacția mai bine pe viitor. Mă refer aici, printre altele, la investițiile în cercetare, la actualizarea la timp a stocurilor de resurse esențiale, la diversificarea lanțurilor de aprovizionarea și sprijinirea producției interne în domenii strategice și în privința resurselor de inovare.

Decretul este disponibil pe site-ul Administrației Prezidențiale. Se stabilesc o serie de măsuri de urgență cu aplicabilitate directă și unele cu aplicabilitate graduală. Sunt restrânse, raportat la evoluția situației epidemiologice, proportional cu o serie de criterii definite, o serie de drepturi și libertăți: libera circulație, dreptul la viață intimă, familială și privată, inviolabilitatea domiciliului, dreptul la învățătură, libertatea întrunirilor, dreptul la proprietate privată, dreptul la grevă, libertatea economică.

sursa imagine: Administratia Prezidențială/presidency.ro

Ține de fiecare dintre noi ca acest virus să nu creeze multe victime. Acest lucru înseamnă responsabilitata tuturor, în mod individual și colectiv, de a urma recomandările autorităților, recomandări legitime și urmând cele mai înalte standarde. De asemenea, autoritățile au o mare responsabilitate în fața celei mai mari amenințări globale la adresa securității sanitare de la război. Cooperarea cu autoritățile este esențială.

Reamintesc un mesaj public transmis de Departamentul pentru Situații de Urgență în care cetățenilor le este recomandat să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358.

Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *