Sprijin pentru Libia pentru reducerea presiunilor migratorii

Sprijin pentru Libia pentru reducerea presiunilor migratorii

În valul de discuții despre relocare și reinstalare a migranților din criza prin care trece Europa și vecinătatea sa de câțiva ani, apar întrebări cu privire la acțiunea la origine. Planurile pentru soluții există și sunt în implementare, însă sunt mai puțin comunicate către cetățenii europeni.

Pe 28 iulie, Comisia Europeană a adoptat un program de 46 de milioane de euro pentru a sprijini gestionarea integrată a migrației și a frontierelor, acționând pentru consolidarea capacității autorităților libiene. Programul vine în completarea unui pachet de 90 de milioane de euro adoptat în aprilie 2017 menit să consolideze protecția și reziliența migranților, refugiaților și comunităților gazdă din Libia, în principal prin îmbunătățirea condițiilor de primire.

Patru linii principale de acțiune sunt sprijinite prin intermediul acestui program adoptat de Comisia Europeană prin intermediul Fondului fiduciar pentru Africa, acțiuni care își propun să contribuie la rezolvarea fluxurilor migratorii pe ruta central-mediteraneană. Acțiunile vizează în special îmbunătățirea capacității gărzilor de coastă și de frontieră ale Libiei. Acest program va fi implementat de Ministerul de Interne al Italiei, stat care, de altfel, va cofinanța programul.

vas catre europa
sursa imagine: boat to Europe/Shutterstock.com

Cum sprijină UE autoritățile libiene prin acest program?

  1. Consolidarea capacităților operaționale ale gărzilor de coastă libiene, însemnând sprijin pentru formare, pentru echipament, pentru reparații și mentenanță pentru flotă;
  2. Institutirea unor facilități de bază pentru a echipa gărzile de coastă libiene cu o capacitate inițială pentru a-și organiza mai bine operațiunile de control, însemnând sprijin pentru o mai bună coordonare a serviciilor libiene implicate în controlul și supravegherea de frontieră;
  3. Întărirea capacității operaționale a gărzilor de frontiere libiene pe frontiera sudică printr-o activitate pilot în capitala districtului Ghat în Fezan menită să înființeze și să restaureze facilitățile de supraveghere în zona de frontieră;
  4. Realizarea studiilor de fezabilitate pentru două structuri de control complete în Tripoli, fiind vorba de studii privind conceperea unui centru de coordonare național interinstituțional sub controlul Ministerului de Interne și a unui centru de coordonare a navigației maritime sub controlul Ministerului Apărării, precum și asistență pentru autorități în definire și declararea unei regiuni libiene de căutare și salvare cu proceduri operaționale standard adecvate.

Sunt patru linii de acțiune care arată modul în care acționează Uniunea Europeană pentru reducerea fluxurilor migratori din zona africană prin intermediul rutei central-mediteranene. Vorbim de activități de creare și întărire a capacităților autorităților libiene.

Sunt și alte activități care însoțesc cele patru puncte, însă esențialul este menționat mai sus. Aceste acțiuni vin împreună cu celelalte măsuri anunțate de autoritățile europene, fie că vorbim de cele care urmăresc dezvoltare socio-economică a comunităților locale sau gestionarea migranților. Libia este una dintre cele mai tranzitate zone în criza migranților.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.