Sprijin european pentru limitarea catastrofelor

Sprijin european pentru limitarea catastrofelor

În 2015, FMI a făcut un update fondului fiduciar pentru ameliorarea datoriilor post-catastrofă, devenit Fondul fiduciar pentru limitarea catastrofelor și ameliorare (CCRT), avantajele fiind în acest caz acoperirea mai multor situații prin asistența oferită de FMI pentru a răspunde dezastrelor, incluzând și epidemiile. În martie 2020, o serie de reforme adoptate permit oferirea de ajutor pentru ameliorarea datoriilor de urgență celor mai vulnerabile state afectate de pandemie. Fondul oferă granturi pentru a plăti datoriile deținute de FMI cu scopul eliberării de resurse pentru face față unor nevoi excepționale la nivelul balanței de plăți create de dezastre.

În acest context, Uniunea Europeană a anunțat că a alocat o nouă tranșă de 141 de milioane de SDR-uri către CCRT. Sprijinul Uniunii Europene prin acest mecanism se ridică la 183 de milioane de euro în total. Uniunea Europeană și statele sale membre sunt responsabile de mai bine de jumătate din angajamentele făcute pentru CCRT. În total, FMI anunță că a oferit 519 milioane de SDR-uri în granturi pentru ameliorarea datoriilor către 29 de state eligibile de la începutul pandemiei pentru a fi primi sumele prin acest fond fiduciar.

Jutta Urpilainen, comisarul european pentru parteneriate internaționale, spune despre această nouă măsură de solidaritate europeană că este o dovadă prin care „Echipa Europei continuă să rămână solidară cu partenerii ei cei mai vulnerabili”. „În această perioadă dificilă, resursele eliberate pot oferi servicii sociale pentru cei mai vulnerabili oameni precum acces la servicii de sănătate și educație pentru cei mai vulnerabi”, transmite aceasta.

Țările eligibile pentru acest sprijin internațional

Țările eligibile pentru sprijin prin fondul fiduciar CCRT sunt cele eligibile pentru împrumuturi concesionale prin Fondul fiduciar al FMI pentru reducerea sărăciei (PRGT) și ale căror VNB/capita anual este sub 1.175 de dolari, practic cele mai vulnerabile țări de pe planetă. Beneficiarii acești tranșe sunt Afghanistan, Benin, Burkina Faso, Burundi, Republica Centrafricană, Chad, Comoros, RD Congo, Djibouti, Ethiopia, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Haiti, Liberia, Madagascar, Malawi, Mali, Mozambic, Nepal, Niger, Rwanda, Sao Tome și Principe, Sierra Leone, Solomon Islands, Tajikistan, Togo și Yemen.

imagine: Pixabay