Sportul vrâncean la loc de cinste

Locuiesc în Focșani, principalul oraș al județului Vrancea. Este un oraș cu o deosebită valoare istorică ( mișcările unioniste sunt strâns legate de aceste meleaguri, atât cele legate de reîntregirea poporului român, cât și legate de alte popoare). Moș Ion Roată a ajuns la Iași și a intrat în istorie. Focșani, Vrancea, Vrancea Focșani.

Din fericire, sportul vrâncean a supraviețuit de-a lungul timpului. Îmi amintesc că astă vară pregăteam o prezentare pentru un proiect și am descoperit-o pe Gina Gogean. Ați auzit de ea? A fost gimnastă și a făcut mare mândrie României. Cariera ei impresionantă adună peste 30 de medalii internaționale. S-a născut în Vrancea, Câmpuri fiind localitatea copilăriei ei.

Ajungând în prezent, raportându-mă la tineret și la liceul unde învăț, mă bucur că sportule a fost promovat și este promovat pe diferite planuri.

Alin Moldoveanu, absolvent al Colegiului Național „Unirea” din Focșani, a adus prima medalie olimpică de aur pentru România la tir. Este o performanță remarcabilă pentru Vrancea, pentru România. Recent, am citit un interviu cu el, interviu realizat de domnul profesor Viorel Paizan, un promotor al sportului de pe meleagurile vrâncene (ziarul sportuldevrancea.ro fiind una dintre metode), în urma căruia am rămas impresionant. Interviul a fost publicat în Revista Noastră, publicație centenară a elevilor și profesorilor Colegiului Național „Unirea”.

Sportul minții, șahul, a fost promovat intens în Vrancea. Rezultatele s-au văzut. Andrei Arghirescu, proaspăt absolvent al aceluiași liceu, a avut rezultate impresionante la fazele naționale ale olimpiadei de șah.

Structurile de tineret din județul Vrancea și nu numai au fost conduse de persoane care au dovedit că „minte sănătoasă în corp sănătos” este un dicton valabil și în prezent. În 2011, Consiliul Național al Elevilor a fost reprezentat de un sportiv vrâncean, Alexandru Munteanu, campion la judo; la fel și Consiliul Județean al Elevilor. De asemenea, Anghel Ana Roberta și Tănase Valentina (de asemenea, președinte a Consiliului Școlar al Elevilor, precum și olimpică națională la limba germană) fac performanțe în atletism.

Am enumerat câțiva sportivi de performanță mai sus. Lista, însă, e mult mai mare. Dar, mai mult, e timpul să discutăm un pic și despre sportul comunitar în Vrancea.

Încep cu două amintiri:

  • iulie 2012, proiectul internațional „The ABC to a true European citizenship”. Printre participanți, am remarcat persoane care, în ciuda tuturor dificultăților care apăreau, nu renunțau la alergat în fiecare dimineață, la o oră matinală.
  • octombrie 2012 – Frakfurt, proiectl „Europa mai aproape de CNE” – peste tot vedeai persoane alergând și nu era vorba de un eveniment anume. Unii făceau jogging singuri, alții în grup; chiar și un grup de bătrânei se mențineau în formă la o alergare pe malul fluviului Main.

Ce spun aceste două fapte despre sport?

Este un mod de viață. Eu, recunosc, nu sunt o persoană avidă după sport. Din contră, sunt una care îl evită cât de mult posibil, atât timp cât nu e vorba de ping-pong sau șah. Greșesc, știu. Am remarcat, totuși, că ai multe beneficii lăsându-te purtat de acest mod de viață. Psihic, fizic, te simți mult mai bine.

Și, ca să spun mai multe, au fost și sunt inițiative de promovare a sportului (amenajarea unui skate park într-unul dintre cele mai importante parcuri focșănene). Din nefericire, sunt prea puține, iar atentatele la adresa sportului, la adresa vieții sănătoase sunt aproape peste tot.

În final, am un mesaj: promovează sportul, practică-l, aleagă, joacă-te. Poți chiar să scrii și să te înscrii în Campionatul Național de Știri Sportive. Fie că ești vrâncean sau nu, există și județul tău aștepteptându-te. Comunitatea din Vrancea te așteaptă pe vrancea.sportlocal.ro. Last, but not least, nu contează de unde ești. Cel mai activ jucător din Campionat va primi premiul de 100 de euro.

P.S.: În Vrancea, există și blogmeet-uri la tenis de masă.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “Sportul vrâncean la loc de cinste”

  1. stie cineva daca avem o piscina acoperita in focsani? de preferat cu antrenor. am cautat pe net, si se pare ca acolo undeva, exista….sau exista

Comments are closed.