Spălarea creierelor oferită de mass-media încă funcționează

Credeam că în anul 2013, când 72% din locuințele din Uniunea Europeană au internet de mare viteză și 44% din România, mass-mediei tradiționale (presa, televiziunea, radio-ul nu îl includ, deoarece încă este o soluție pentru informare și entertainment eficientă) îi va fi mai greu să promoveze non-știri și că aceasta va lupta pentru promovarea unor valori, eventual să ofere știri cu scop informativ și educativ.

Aveam niște așteptări. Îmi doream să văd oameni care știu să caute informațiile pe Internet, dacă au, și să aprecieze ceea ce merită promovat. Desigur, acesta este un vis care nu deveni realitate prea curând. Puterea Internetului încă este în creștere, motiv pentru care puterea de manipulare se va muta din ce în ce mai mult pe online. Suntem la început. Un nou imperiu își clădește structurile de apărare și de control asupra populației. Poate sună a teorie a conspirație.

Făcând o scurtă analiză a știrilor din ultimele două zile, din România, observăm că domină: înmormântarea și succesiunea la tron din cadrul familiei regale autoproclamate a rromilor (trebuie să recunoaștem că decedatul a avut un rol important în îndreptarea comportamentului celor pe care îi călăuzea), conflictele din jurul acestui subiect, faptul că mama unor pseudo-vedete din țară a murit într-un accident și că acestea au aflat de veste din USA și UAE (mii de oameni mor zilnic, by the way), că o persoană promovată de televiziune cunoscută de jumătate din țară a dormit în dormitorul altcuiva etc.

Nu apreciez știrile de mai sus, dar mă bucur că există materiale care încearcă să lupte cu acestea: am văzut un reportaj despre Nelson Mandela la Reporterii Realității, am văzut discutându-se despre situațiile din Siria și Egipt, există știri despre problemele cu care se confruntă cetățenii de rând, dar și cu situația politică de la nivel înalt, ultimele noutăți din domeniul tehnologiei, sunt promovate anumite proiecte, sunt făcut vizibile cazurile puțin transparente și sunt demascate anumite proceduri ilegale. Încep să mă simt mai bine, dar tot îmi pare rău de viteza de propagare a celor nerecomandate (din punctul meu de vedere).

Concluzionând, țin să precizez că rețeta nu se aplică pentru toate instituțiile media, dat fiind că există o parte care reușesc cu succes să se axeze pe calitate, educare și informare. Îmi doresc să nu fie îngropate de suprapunerea celorlalte.

*sursă imagine: myfbcovers.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “Spălarea creierelor oferită de mass-media încă funcționează”

  1. O televizune este inainte de toate un agent economic nevoit sa aiba profit, profit care depinde indirect de nivelul de pregatire al celor care se uita la tv. Asa se explica succesul OTV-ului si insuccesul unor emisiuni de calitate. Informatia de calitate lipsita de audienta este o informatie neprofitabila. Singura modalitate de a iesi din acest cerc vicios este sa ne imbunatatim noi preferintele.

    Manipulare? Dezinformare? Exista si pe internet, dar spre deosebire de celelalte canale internetul ne ofera si noua, oamenilor de rand, posibilitatea de a disemina propriile informatii.

    1. Vad ca tot mai multe televiziuni preiau modelul OTV. Deja mi-am facut o lista cu cele pe care nu o sa le mai „accesez” prea curand din acest motiv: Romania TV, KanalD, Prima TV, National TV, Antena.

Comments are closed.