Societatea civilă feudală este supărată degeaba pe numirile în CES

Societatea civilă feudală este supărată degeaba pe numirile în CES

Nu există nicio bază legală pentru folosirea unei platforme decisă arbitrar de către unele organizații din societatea civilă pentru a decide membrii societății civile în Consiliul Economic și Social. Nici pentru procedura stabilită de câteva organizații pentru numirea membrilor.

Mai mult, platforma aleasă este destul de exclusivistă în privința accesului și a modului în care organizațiile pot concura pe acest loc. Criteriile de selecție și repartizare rămân la fel de arbitrare. Organizațiile fără afiieri progresiste au chiar mai multe dificultăți de a ajunge în CES când organizatorii nu sunt deloc neutri în acest proces. Mai sunt și conflicte serioase de interese în privința participării în așa-zisa competiție și organizatorii selecției, la fel cum a făcut USRPLUS cu desemnarea viitorilor parlamentari siguri de București. Platforma este lipsită de un minim audit independent pentru funcționalitatea sa.  Sunt suficiente critici la adresa organizațiilor care implementează anumite soluții software.

Partea tragică este că vedem cum societatea civilă românească arată că este lipsită de o minimă cultură democratică. Cum au decis să facă selecția? Prin vot. Votul este un instrument politic. Votul pe o platformă cu o procedură care nu garantează nici măcar securitatea votului este mai problematic. Și, în general, votul nu este un instrument util pentru configurarea membrilor unor organizații precum Consiliul Economic și Social. Îți mai trebuie un pic de expertiză, ceea ce nu au reprezentanții ajunși acolo. Mai trebuie să asiguri și că reprezentanții vor avea o oarecare neutralitate, ceea ce nu există, așteptându-ne la politizarea în stil populist a unor teme pe care cel mai probabil nu le vor înțelege. Desemnarea în funcție de număr de voturi a membrilor societății civile în CES este o formă de tribalism. Fiecare vine cu ortacii săi și lovește ca minerii în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, doar că digital.

Am rămas uimit să văd că, deși există o categorie pentru organizații profesionale, mediu academic și think thank-uri, din cei doi membri aleși la această categorie niciunul nu provide dintr-o astfel de organizație. Ironic, aceștia ar trebui să aibă cea mai bună adecvare pentru Consiliul Economic și Social, după sindicate și patronate. Așa de bună au făcut validarea pe categorii încât avem astfel de absurdități.

Acum cearta este că reprezentanta votată a organizației Sexul versus Barza a fost înlocuită în deciziile de numire de o altă organizație. Scandal, petiții, social media înfuriată, tot tacâmul. Am citit și poziția reprezentantei respective și nu conține nicio referință la adecvarea la activitatea Consiliului Economic și Social. Organizația se ocupă de conștientizare pe zona de drepturi sociale și reproductive, reprezentanta are o pregătire în litere, iar rolul pe care îl va ocupa ține de avizarea actelor normative. Ideea este că nu intri în CES să urmărești doar problematica drepturilor sexuale și reproductive în momentul avizării actelor.

Consiliul Economic și Social este atât de prost reglementat încât Olguța Vasilescu, când era ministru al Muncii, a reușit să schimbe toată componența pe zona de societate civilă peste noapte. Cei respinși au câștigat în instanță, dar procedura aleasă pentru această platformă nu este diferită semnificativ de modul de desemnare făcut de Olguța Vasilescu. Arbitrar, nereglementat, neauditat, lipsit de pluralism și transparență, bazat pe spiritul de turmă, un concurs de popularitate în rândul unei găști politic-partizane. Deși improbabil datorită naturii arbitrare a numirilor, este irelevant dacă va câștiga și reprezentantul Sexul versus Barza numirea, căci problemele rămân și va fi și această organizație părtașă la practica deficitară pentru numire. Practic, va rămâne aceeași societate civilă feudală cu ambiții europene. Nu este o jignire, ci o remarcă asupra modului de funcționare.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *