SMART Diaspora, o inițiativă faină, dar cu câteva puncte nerealiste

Strategia SMART Diaspora, elaborată de Liga Studenților Români din Străinătate, este un document inovator pentru atragerea capitalului uman în țară și stabilirea acestuia aici. Știm cu toții problemele cu care se confruntă cei plecați afară și care nu au posibilități de performare aici.

Am aruncat o privire pe documentul respectiv și am ajuns la o mică concluzie: unele puncte sunt nerealiste.

Oferirea de facilități financiare la (re)stabilirea în țară sub forma unor deduceri fiscale
pentru o perioadă determinată, acordate absolvenților de studii finalizate la cele mai
bune 500 universități din întreaga lume

Personal, văd mult prea mare numărul de universități luate în calcul. Intervin cu două intrebări:

1) În funcție de top se poate face asta și în funcție de ce an al publicării respectivei statistici? Întâlnim o serie de probleme la punctul acesta: topuri numeroase (până și Comisia Europeană va veni cu unul în 2014), numărul mult prea mare de studenți care pot primi facilitățile respective, unele universități din top 500 apar acum și dispar în numărul următor (sau în alt top nici măcar nu sunt în primele 700).

2) Oferirea unor facilități financiare unor absolvenți neperformați din afară ar fi un factor discriminatoriu pentru cei din țară? Malaezia e un pic diferită…

Dezvoltarea unor centre de cercetare și inovare industrială în sistem integrat
public‑privat pentru cei mai buni ingineri și cercetători din țară și din străinătate

Aici, nelămuririle mele sunt legate de situația sectorului privat din România. De asemenea, știm condițiile slabe (sau, mai exact, ghilotinarea cercetării) oferite cercetătorilor și lipsurile acestui domeniu în România. Să nu uităm că pentru educație și cercetare, în ciuda visului de 6%, va fi alocat aproximativ 3% din PIB.

Citește Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

One Reply to “SMART Diaspora, o inițiativă faină, dar cu câteva puncte nerealiste”

Comments are closed.