Situația vaccinurilor comandate de UE

Situația vaccinurilor comandate de UE

Situația achizițiilor de vaccinuri de către Uniunea Europeană arată în felul următor:

  1. BioNTech-Pfizer – 600 de milioane de doze de vaccin;
  2. CureVac – 405 de milioane de doze de vaccin;
  3. AstraZeneca – 400 de milioane de doze de vaccin;
  4. Johnson and Johnson – 400 de milioane de doze de vaccin;
  5. Sanofi – GSK – 300 de milioane de doze de vaccin;
  6. Novavax – posibil 200 de milioane de doze de vaccin;
  7. Moderna – 160 de milioane de doze de vaccin.

În total, contabilitatea arată aproape 2,5 miliarde de doze de vaccin cumpărate de Uniunea Europeană.

Până la acest moment, însă doar vaccinurile BioNTech-Pfizer și Moderna au fost aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului pentru a fi puse condționat pe piața europeană. Niciun alt producător de vaccin nu a mai aplicat formal pentru autorizarea de piață. Cele de la BioNTech-Pfizer și Moderna sunt și cele mai scumpe.

Există și diferențe de cost semnificative între părți. UE plătește cu 24% mai puțin pentru vaccinul BioNTech-Pfizer datorită finanțărilor oferite pentru sprijinirea inițială a cercetării făcute de BioNTech. În SUA, este invers, cu Moderna mai scump ca pe piața europeană în baza sprijinul obținut de companie prin operațiunea Warp Speed. Totuși, dacă vaccinul BioNTech depășește 12 euro, cel de la AstraZeneca, făcut prin metode testate, este mai puțin de 2 euro. Deși sunt plătite din fonduri publice, conținutul contractelor nu este cunoscut.

După autorizare, vaccinurile sunt disponibile în Uniunea Europeană în baza strategiei comune. Fiecare stat membru va avea vaccinul în același timp și în aceeași condiții. Distribuția este un progresivă, însemnând că în primele luni nu vor fi suficiente doze disponibile pentru a vaccina toți adulții. Este printre motivele crize actuale a disponibilității vaccinurilor. Conform planificărilor, toți adulții ar trebuie să aibă șansa unui vaccin în 2021.  În privința logisticii, producătorii asigură livrarea către centrele naționale de distribuție, de acolo fiind distribuit către centrele de vaccinare de către fiecare stat.

Mai este important de spus că nu se știe dacă răspândirea bolii va fi oprită prin vaccinare. Acest lucru se întâmplă pentru că sunt necesare evaluări suplimentare pentru a vedea efectul vaccinului în prevenirea infecțiilor. Astfel, chiar și persoanele vaccinate vor trebui să poarte masca, să evite mulțimile din interior și să respecte distanțarea socială. De asemenea, alți factori precum numărul de persoane care se vaccinează și cum se răspândește virusul în comunități poate schimba îndrumările. În privința imunității naturale, nu sunt suficiente studii pentru a vedea cum funcționează și cât rezistă.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *