Situația aplicării dreptului european în statele membre UE

Situația aplicării dreptului european în statele membre UE

Comisia Europeană a publicat situația respectării dreptului european în statele membre ale Uniunii Europene. Președintele Comisiei European, Jean-Claude Juncker, sublinia faptul că „orice regulă, indiferent cât de atent este pregătită, este la fel de eficientă cât este implementarea sa”, amintind ateția acordată de instituția pe care o conduce în pregătirea proiectelor legislative și în cooperarea dintre Comisie și statele membre privind implementarea acestora.

Raportul publicat indică scăderea numărului de cazuri de infringement deschise în 2017 comparativ cu anul precedent. 1.559 de cazuri de infringement erau deschise la finalul lui 2017 împotriva statelor membre.

Cele mai multe cazuri erau pentru transpunerea incorectă a legislației europene și pentru transpunerea intârziată. Spania, Portugalia, Belgia, Grecia și Germania se aflau în topul cazurilor de infringement deschise, iar Danemarca, Malta și țările baltice la capătul celălalt. Ariile de politici ale acestor cazuri priveau mediul, mobilitatea și transportul, stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, piața internă, industria, antreprenoriatul și IMM-urile, migrația și afacerile interne, justiția și consumatorii, urmate de altele.

Noi proceduri de infringement

716 noi proceduri de infringement au fost lansate prin trimiterea scrisorilor de notificare formală. În topul noilor cazuri lansare se află Portugalia cu 46, Cipru cu 41, Croația cu 33, Regatul Unit cu 32, Cehia cu 32, Belgia și Grecia cu câte 30. Cele mai multe proceduri noi deschise au privind mediul, urmat de mobilitate și transport, apoi de politicile în zona de stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital.

Au fost trimise 275 de opinii motivate către statele membre privind, în principal, politici de mediu, mobilitate și transport, servicii financiare și piața internă. Cele mai multe opinii motivate au fost trimise către Cipru – 21, Portugalia – 19, România și Belgia – 17 fiecare, Polonia – 16.

Tot anul trecut, numărul de plângeri și de petiții ajunsese la cel mai ridicat nivel din 2011. 3.611 de plângeri și petiții au fost procesate prin activitatea din 2017, în 2.312 cazuri nefiind constate încălcări ale legislației europene.

În diferite faze ale procedurilor de infringement statele membre fac eforturi pentru îndeplinirea obligațiilor. De exemplu, doar 18 hotărâri ale Curții de Justiție au fost luate în baza articolele 258 și 260 ale Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, toate în favoarea Comisiei Europene. 93 de proceduri de infringement rămăseseră deschise la sfârșitul lui 2017 chiar și după hotărâri ale Curții pentru că statele nu au remediat problemele.

Infringement pe transpunerea întârziată a directivelor

Un alt subiect al raportului este situația transpunerilor întârziate ale directivelor, 808 cazuri de infringement fiind deschise la sfârșitul lui 2017 pentru transpuneri întârziate. Belgia, Cipru, Portugalia, Cehia și Polonia se află în top la acest capitol.  De notat că vorbim de toate cazurile deschise existente la momentul respectiv. În 2017, au fost deschise 558.

steagul uniunii bruxelles
sursa imagine: EU flag in Brussels | Shutterstock.com

Informațiile acestea sunt disponibile în partea statistică a raportului anual prezentat de Comisia Europeană privind monitorizarea aplicării dreptului Uniunii (link).

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *