Sistemul de informații Schengen este îmbunătățit

Sistemul de informații Schengen este îmbunătățit

Comisia Europeană a propus pe 21 decembrie 2016 trei propuneri de regulamente privind Sistemul de informații Schengen (SIS), iar pe 12 iunie 2018 co-legislatorii Uniunii Europene au ajuns la un acord politic privind propunerile Comisiei, urmând să fie adoptat formal.

Sistemul de informații Schengen reprezintă sistemul informatic centralizat care sprijină verificările de securitate la granițele externe ale Spațiului Schengen și sprijină cooperarea juridică și de aplicare a legii în 30 de țări europene. Baza sa de date conține peste 79 de milioane de înregistrări, iar în 2017 a fost consultat de cinci miliarde de ori.

Prin colectarea și împărțirea informațiilor pentru managementul și securitatea frontierelor, sistemul ajută la arestarea persoanelor care au comis ofense, oferă informații despre persoanele care nu au dreptul de a intra sau rămâne în Spațiul Schengen, despre trecerile ilegale a frontierei, oferă informații care ajută la localizarea persoanelor care reprezintă amenințări la adresa siguranței, privind obiecte dispărute și nu numai.

Printre altele, Comisia Europeană amintește îmbunătățirea Sistemul de informații Schengen prin:

  • Emiterea de noi alerte privind delicvenții și deciziile de returnare;
  • Mai multă atenție acordată ofenselor ce țin de terorism;
  • Prevederi consolidate privind copiii și persoanele dispărute și aflate în nevoie de protecție;
  • Introducerea în sistem a interdicțiilor de intrare emise resortisanților țărilor terțe prin care este prevenită intrarea acestora în Spațiul Schengen;
  • Consolidarea protecției datelor personale, în linie cu Regulamentul privind protecția generală a datelor;
  • Creșterea interoperabilității, atât privind identificarea mai eficientă a persoanelor care întră în Spațiul Schengen prin utilizarea mai eficientă a amprentelor și imaginilor faciale, cât și prin interoperabilitatea cu alte sisteme UE privind  migrația, managementul și securitatea frontierilor;
  • Consolidarea accesului agențiilor UE, precum accesul Europol la toate categoriile de alerge și accesul echipelor operaționale Frontex la informațiile care pot oferi ajutor în desfășurarea activității în punctele hotspot.

Noile funcținalități vor fi funcționale până în 2021, în timp ce unele vor fi implementate imediat.

Europe asylum
sursa imagine: Open the borders of fortress Europe | Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.