Singurul partid din România (momentan)

Singurul partid din România (momentan)

Partidul Social Democrat este singurul partid din România. Restul sunt diferite găști și grupuri care fie sunt nemulțumite de Partidul Social Democrat, fie vor să își promoveze propriile interese.

Pe lângă distribuția națională și rezultatele constante în alegeri, reușește să rămână un bloc unitar indiferent de dinamica liderilor. Astfel, am văzut numeroși foști lideri plecând fie la închisoare, fie să își facă alte partide. Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Victor Ponta sunt trei exemple ale acelor care au plecat să își facă propriile formațiuni politice, nemulțumiți de partidul pe care l-au condus la nivel național sau local. PDS, PSRO sau Pro România vor avea același sfârșit, neputând să se ridice la nivel național, motivul ținând de structura organizatorică a acestora – sunt partide de lideri.

Dincolo de prezența constantă pe scena politică din România dată de membri, structură și rezultate, PSD are un bazin de oameni și de rezerve care oricând pot suplini deteriorarea unora. De altfel, sunt numeroase facțiuni în interiorul partidului care uneori dau impresia că se retrag din lupta politică, dar care rămân acolo, poate mai puțin vizibile. Cert este că are resursa umană și acces la rețele care pot oferi această resursă umană, ceea ce celelelalte partide nu au. De altfel, sunt mirat de disfuncționalitatea departamentelor de lucru și a grupurilor tematice, semn că problema cea mare a acestui partid ține tot de organizare – organizare internă în afara perioadei de campanie electorală.

Este un partid capabil să genereze o ideologie și să rămână consecvent. Dincolo de gălăgia opoziției și de politica post-adevăr pe care o pratică, de pactizările cu diferiți moguli și oligarhi locali și de scandalurile de corupție, grupul acesta reușește să își mențină o ideologie bazată pe protejarea status quo-ului, chiar dacă uneori acesta se degradează, pe menținerea unei solidarități și coeziuni sociale, pe urmărirea unor interese naționale și prin protejarea grupurilor vulnerabile. Nu vin cu politici publice moderne, însă se asigură că nu vor răni în primul rând. Mai dificilă este situația când administrarea defectuoasă sau cauze sistemice produc anumite crize. Ultima dată i-au lăsat pe alții să guverneze în timpul acestora. În privința acestui aspect, să nu confundăm ideologia practică de cea descrisă.

Partidul Național Liberal se apropie de statutul de „partid”, dar mai are de învățat. În primul rând, să își pună membrii la treabă. În al doilea rând, să renunțe la gândirea și mesajele de tip slogan. În al treilea rând, să se ia în serios și să vină cu lideri credibili – de la Crin Antonescu și Călin Popescu Tăriceanu, acest partid nu a avut lideri.

Restul partidelor mai au de învățat și crescut, unele se ridică cu pași mărunți, dar o fac.

Unele vor reuși, altele vor rămâne în istoria politică a României.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *