SELFIE, un nou instrument pentru educația digitală în școli

SELFIE, un nou instrument pentru educația digitală în școli

Comisia Europeană pune la dispoziție un nou instrument pentru a sprijini predarea și învățarea digitală în școli. Se numește SELFIE, oferă o imagine asupra situației educației digitale din școlile unde este aplicat instrumentul, dar denumirea vine de la Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies. Instrumentul este pus la dispoziția tuturor școlilor din UE,  Rusia, Georgia și Serbia în evaluarea modului în care acestea utilizează tehnologiile digitale în procesele de predare și învățare.

Conform informațiilor transmise de Comisia Europeană, instrumentul este lansat în 24 de limbi ale UE,  urmând să fie completat și în alte limbi. Orice școală interesată (din învățământul primar, secundar și profesional) poate să se înscrie pe platforma SELFIE și să utilizeze instrumentul în cadrul școlii. Obiectivul Comisiei este de a implica 1 milion de elevi, cadre didactice și directori de școli până la sfârșitul anului 2019. SELFIE face parte din inițiativele europene din Planul de acțiune pentru educație digitală și este un mecanism voluntar pentru 76,7 milioane de elevi și cadre didactice în 250.000 de școli. 

Cum funcționează SELFIE?

Odată ce o unitate de învățământ decide să utilizeze SELFIE, elevii, directorii școlii și cadrele didactice reflectă asupra unei serii de afirmații scurte pentru a evalua dacă tehnologiile sunt utilizate în procesele de predare și învățare. Instrumentul este modulariar școlile pot alege dintr-o serie de afirmații opționale și adăuga până la opt întrebări individualizate pentru a se adapta necesităților și priorităților lor respective. Afirmațiile necesită între 20 și 30 de minute pentru a fi completate. În continuare, școala primește un raport individualizat conținând rezultatele. Raportul școlar SELFIE poate fi apoi utilizat pentru un dialog cu comunitatea școlară, în vederea definirii măsurilor de ameliorare a utilizării tehnologiilor digitale pentru ameliorarea procesului de învățare. Acesta ar putea include, de exemplu, formarea specifică a cadrelor didactice sau acordarea de sprijin pentru elevi închestiuni precum siguranța online. Toate răspunsurile la SELFIE sunt anonime și nu se colectează date personale. Datele nu vor fi utilizate pentru clasificarea școlilor sau a sistemelor de învățământ.

Mai multe informații, modalitatea de înscriere și de folosire a SELFIE sunt disponibile pe platforma online la adresa https://ec.europa.eu/education/schools-go-digital_ro.  Mai multe materiale vor fi realizate pe parcurs pentru sprijinirea utilizării de către școli a tehnologiilor digitale.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.