Se dezbate guvernanța datelor în spațiul european

Se dezbate guvernanța datelor în spațiul european

Miniștrii telecomunicațiilor din UE au avut o dezbatere privind propunerea Comisiei Europene pentru o lege privind guvernanța datelor, o primă inițiativă din cadrul Strategiei europene pentru date. Propunerea va figura în prim-planul agendei în domeniul telecomunicației în 2021.

Despre ce este vorba? Propunerea de lege urmărește să crească disponibilitatea datelor pentru reutilizare între sectoare și între granițe, cu unul dintre scopurile finale crearea unor spații de date comune, interoperabile, la nivelul Uniunii Europene, în domenii precum energia, mobilitatea și sănătate.

Contează? Da, întrucât nu numai că va veni cu elemente de standardizare, dar va permite consolidarea competitivității și economiei europene.

Consiliul UE transmit eși că miniștrii consideră importantă încurajarea partajării datelor de către indivizi și afaceri. Apelul lor este ușor contraintuitiv din punct de vedere al nevoii de a respecta drepturile și libertățile fundamentale. Obținerea încrederii în sistemele de date este un proces greoi, chiar și cu o legslație transparentă capabilă să apere confidențialitate și securitatea.

Mai aflăm că unii miniștri au atras atenția asupra nevoii de interoperabilitate, dar și de respectarea fluxurilor de date internaționale a angajamentelor comerciale ale Uniunii Europene. Un alt subiect sensibil. Este o temă de urmărit, căci suntem înconjurați de date și de multe ori le partajăm fără să fim conștienți.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *