Se caută povești din Pantelimon

Se caută povești din Pantelimon

Până pe 15 iulie, poți trimite povestea din cartierul tău, dacă acesta este Pantelimon, pentru a fi pictată și văzută la înălțime. Pot fi povești referitoare la persoane, la momente, la procese definitorii pentru cartierul Pantelimon din perioada socialistă sau postsocialistă. Artiștii implicați în proiectul Uriași de Pantelimon vor urca pe acoperișuri poveștile spuse de locuitori într-un proiect prin care este reînvigorată atmosfera gri din unele părți ale Bucureștiului.

Make a Point colectează poveștile din cartier cu ajutorul antropologului Andreea Drăgan, invitând artiști din țară și din străinătate să le transforme în imagini. Schițele rezultate în urma demersurile artiștilor vor fi jurizate în luna august, iar lucrările câștigătoare vor fi urcate pe clădirile din jurul Turnului de Artă. Totul se va concretiza într-o expoziție permanentă în aer liber. Deschiderea expoziției în aer liber va avea loc în 13-15 octombrie 2017, în cadrul Zilelor Urban Art Uriași de Pantelimon (evenimentul cuprinde diferite acțiuni de artă urbană, conferințe, workshopuri, proiecții tematice de film documentar și întâlniri cu artiștii la lucru).

Spațiile ținte într-o primă etapă a proiectului sunt fosta Filatură de Bumbac, fosta Centrală a Lânii, fosta Postăvărie Română, conceptul central al proiectului fiind bazat pe revitalizarea suburbiile industrializate ale orașelor. Pot avea o părere personală despre această idee, anume că încă mai sunt suficiente spații de acest fel în centrul Bucureștiului sau în alte orașe care și-au cunoscut gloria în perioada socialistă.

Cum a început proiectul?

Proiectul Uriași de Pantelimon a avut episodul pilot la sfârșitul anului trecut, fiind inițiat și dezvoltat de Mădălina Roșca și Paul Arne Wagner, documentary artists, și Ana Alexandra Blidaru, art consultant, cu sprijinul ARCUB.

 

Prima lucrare din cadrul proiectului a fost realizată de către cuplul de artiști BoeMona, din Constanța. Artiștii au venit la București și, în spiritul proiectului, au lucrat cu poveștile adunate de la locuitori.

În mijlocul lucrării este evocată textilista, cea care în anii ’70, la doar 17 ani abia împliniți, era adusă dintr-un sat din sudul țării să lucreze în uzină, în trei schimburi. Demolările cartierelor de case din jurul fabricilor au facut loc blocurilor de locuit pentru lucrătoarele din uzine și familiile lor – aceasta este istoria personală, dar și de cartier, cimentată de BoeMona în lucrarea lor la inălțime.

Am preluat fragmentul ca exemplu pentru ceea ce s-a întâmplat până acum. Acum, se caută astfel de povești/fapte ale comunității pentru ca Make a Point să le transforme și să le picteze pe acoperiș. Dacă cunoașteți astfel de povești, trimiteți-le la adresa point@makeapoint.ro sau pe pagina facebook.com/makeapointpantelimon până la 15 iulie 2017.

Asociația Make a Pont, cei care desfășoară acest proiect, are experiență de aproximativ zece ani în proiecte de  regenerare și reconversie de spațiu industrial, intervenție culturală și în realizarea de proiecte artistice acolo unde accesul la cultură este limitat. Proiectul Uriași de Pantelimon este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *