Se aniversează 58 de ani de la aderarea României la ONU

În perioade în care auzim prin mass-media doar de raporturile României cu NATO, Uniunea Europeană și Schengen, este important să ne amintim și când România a aderat la Organizația Națiunilor Unite, structura la nivel mondial care își propune să mențină pacea și să faciliteze o societate globală prin valorile promovate și acțiunile desfășurate.

România, din 1955 membru ONU

România a devenit al LXXIV-lea membru al Organizației Națiunilor Unite, după Rezoluția 995 din decembrie 1955. De-a lungul timpului, din ipostaza de membru, a contribuit la numeroase programe implementate de ONU (operațiunile de păstrare a păcii, ca un exemplu relevant), alături de implicarea în structuri internaționale precum Consiliul pentru Drepturile Omului, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu etc.

un youth delegate

Dezbaterea privind Obiectivele de Dezvoltare post 2015

Asociația Tineretul ONU și reprezentanții programului Delegat de Tineret la ONU organizează marți, 17 decembrie, la ora 18:00, în Sala Stoicescu, Facultatea de Drept a Universității din București, un eveniment aniversar axat pe o dezbatere pe tema „Obiectivele de Dezvoltare ale ONU post 2015”, un subiect „fierbinte” pe plan global, dat fiind că Millennium Development Goals aveau ca termen anul 2015. Ce urmează după? Ce strategie va fi abordată? Organizatorii vă așteaptă la această dezbatere.

Personal, am devenit mult mai interesat de acest subiect de când am început stagiul de practică la Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare. În ultimii treisprezece ani s-au înregistrat progrese în domeniul cooperării pentru dezvoltare, însă cele opt obiective încă nu au fost îndeplinite, existând numeroase obstacole de depășit pentru eradicarea sărăciei extreme și nu numai. Abia aștept ziua de marți!

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Se aniversează 58 de ani de la aderarea României la ONU”

Comments are closed.