Scutul de protecție a datelor UE-SUA are trei ani

Scutul de protecție a datelor UE-SUA are trei ani

Comisia Europeană a amintit în săptămâna recent încheiată de reuniunea dintre comisarul european pentru justiție și consummator Vera Jourova și secretarul american pentru comerț Wilbur Ross, în care au discutat despre examinarea anuală a cadrului de protecție a datelor intitulat „Privacy Shield”.

Rolul acestui „Privacy Shield” este de a oferi companiilor din ambele părți ale Atlanticului un mecanism prin care se pot conform cerințelor de protecție a datelor atunci când transferă datele personale din Uniunea Europeană în Statele Unite în scopuri comerciale, transfer efectuat sub cerințele dreptului Uniunii Europene.

Privacy Shield oferă claritate legală pentru afacerile care se bazează pe transferal de date personale. Până acum, mai mult de 5.000 de companii sunt certificate în acest cadru, companii angajate să se conformeze cu cerințele de protecție a datelor.

Acest „scut” este operational de la 1 august 2016 și a apărut ca necesitate de protejare a datelor personale ale cetățenilor europeni în cadrul legăturilor comericale transatlantice, legături care presupun transferul a numeroase date dintr-o jurisdicție în alta. Anual, acesta este examinat pentru asigurarea unei protecție adecvate a datelor personale, iar rapoartele rezultate sunt disponibile public.

După reuniunea de la Washington, oficialii celor două părți au transmis că UE și SUA rămân angajate în asigurarea funcționări a acestui cadru de cooperare pentru protecția datelor personale. Desigur, în cadrul întâlnirii au fost evaluate progresele făcute pentru implementarea acordului.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *