Schimbări pe frontul politic din Germania

Schimbări pe frontul politic din Germania

Ascensiunea partidelor verzi la ultimele alegerilor europarlamentare a fost vizibilă, unii comentatori vorbind de un „val verde” („green wave”) în politica europeană.

Grupul verzilor (Greens/EFA) ar urma să aibă în jur de 69-71-73 de membri (în funcție de estimare), în creștere față de 2014, când a avut 50 de eurodeputați.

Chiar dacă la nivelul voturilor diferența nu este la fel de impresionantă, câteva țări au trimis un număr relevant de eurodeputați verzi, chiar dacă contactul manifestelor electorale cu realitatea socială au generat numeroase critici, de la cetățenii germani în creștere care ajung în sărăcie energetică la Vestele galbene din Franța nemulțumite de creșterea taxelor.

Germania a trimis 23 de eurodeputați verzi, Franța 12, Regatul Unit 11, Belgia, Cehia, Lituania, Olanda și Spania câte trei, plus alții. Numărul deputaților care împărtășesc cauzele „verzi” ar putea fi mai ridicat, ținând cont de apropierea de noul grup liberal.

Germania a fost, așadar, în topul circumscripțiilor naționale care au trimis membri în grupul Greens/EFA. Verzii germani au obținut cu zece mandate mai mult față de 2014, ajungând la 23 de eurodeputați, fiind depășiți doar de CDU/CSU cu 29 de eurodeputați și întrecând social-democrații.

Un sondaj publicat pe 1 iunie, realizat de Forsa pentru RTL și ntv, axat pe intenția de vot în cadrul alegerilor naționale indică 27% preferințe pentru Verzi, 26% pentru CDU/CSU, 12% pentru SPD, 11% pentru AfD, 8% pentru FDP, 7% pentru Stânga.

Însă depășirea CDU/CSU, partidul Angelei Merkel, și scorul negativ istoric al SPD atât intențiile de vot reprezintă o schimbare importantă în politica internă a Germaniei.

Cei de la EuropeElects.eu au făcut o comparație vizuală între intențiile de vot exprimate în acest sondaj și rezultalte avute de partidele politice germane la alegerile naționale din 2017:

sursa: EuropeElects.eu

Rămâne de văzut dacă diferențele din sondajele de opinie post-electorale vor fi apropiate și de cele de la următoarele alegeri locale, regionale și naționale. Politicile de mediu, prin natura lor probleme transnaționale, au fost promovate prin intermediul unor instituții supranaționale, departe de controlul democratic și de participarea cetățeanului obișnuit, iar electoratul sensibil la aceste teme provide din zona urbană, dezvoltată, bogată.

Rămâne de văzut și cum se vor adapta ceilalți competitori electorali. CDU/CSU și SPD sunt pe un trend descedent, însă au fost principalele partide germane de după Al Doilea Război Mondial. Scepticii în privința schimbărilor ar putea spune că este doar o realocare a alegătorilor de la social-democrați către verzi, însă aici apare întrebarea de ce a avut loc acest fenomen, care sunt motivațiile.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.