S-a tras cortina peste prima ediție a Festivalului Vin’ la Teatru

Au fost patru zile care vor rămâne în mintea focșănenilor și nu numai. Au fost patru zile care au dovedit că oamenii doresc să vină la teatru și să se bucure de opt spectacole susținute de studenți și absolvenți ai UNATC. Au fost patru zile care au încununat munca de trei luni a organizatorilor voluntari.

Zic – Zac, Clasa noastră, Omul pernă, Aproape, Kean, Backstage Boys, Vest – Est și Pisica verde la Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” alături de cele trei ateliere susținute de Mihai Cojocaru, Vlad Mihu și Adrian Damian la Colegiul Național „Unirea” au arătat că teatrul poate fi o valoare care merită pusă în evidență în Focșani. Și, față de alte locuri din țară, avem cu ce să ne mândrim: actori, locații, istorie, perspective.

Continuu cu o listă de observații:

  • Voluntarii și organizatorii au fost magnifici. Merită aplauze! Festivalul Vin’ la Teatru este una dintre acele inițiative mult dorite în care oamenii pleacă din ținutul natal, se formează și se întorc aducând un plus pentru oraș. În cazul acesta, plusul se numește Festivalul Vin’ la Teatru, o dedicație de la focșăneni pentru focșăneni.
  • Pentru prima dată am văzut sala Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia” arhiplină. De fapt, toate spectacolele s-au bucurat de o sală arhiplină, la ultimul spectacol fiind peste 700 de doritori. Într-adevăr, nu au putut intra toți datorită spațiului, dar să vezi peste 1% din populația Focșaniului așteptând cu 30 de minute înainte să intre la o piesă de teatru este remarcabil.
  • Focșaniul a văzut altfel de piese. În cadrul acestui festival, au fost puse în scenă cele mai bune spectacole produse de UNATC „I.L. Caragiale” din București. Vom mai auzi în timp despre cei care au călcat pe scena Teatrului Municipal în ultimele zile.
  • S-a născut o minune culturală cu un buget relativ mic pentru o festivitate de acest gen (chiar la jumătate decât fusese prevăzut inițial), dar cu multă implicare și cu o doză imensă de voluntariat. Ne vedem la ediția a II-a.
  • Am văzut printre spectatori oameni din toate clasele sociale și foarte mulți tineri. Acesta a fost un obiectiv atins de mediatizarea proiectului și a faptului că intrarea este liberă, tocmai pentru a dezvolta atracția oamenilor pentru această artă.
  • Remarc implicarea bloggerilor din Blogosfera Vrancea în promovarea online a evenimentului. M-am uitat pe lista inițiativelor de anul acesta promovate și Festivalul Vin’ la Teatru trece pe primul loc pe 2013 până acum. Totodată, pe parte de promovare, remarc implicarea revistelor de specialitate, Ziarul de Vrancea, Atlas TV și Radio Dada.
  • M-am uitat pe proiectele finanțate prin fonduri nerambursabile oferite în cadrul concursurilor de proiecte organizate de Primăria Municipiului Focșani și Consiliul Local al Municipiului Focșani de-a lungul timpului și mă bucur să văd un asemenea impact pentru o inițiativă culturală.
  • Mergeam astăzi pe stradă și am auzit de vreo trei ori grupuri de oameni discutând despre piesele din cadrul festivalului organizat. Știu că nu e frumos să tragi cu urechea, dar e prima dată când aud așa ceva. Mai vreau :)

Desigur, lista ar fi mult mai lungă. În loc de încheiere, să discutăm în viitor despre ediția a X-a!

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “S-a tras cortina peste prima ediție a Festivalului Vin’ la Teatru”

Comments are closed.