Rusia și-a mărit teritoriul peste weekend

Rusia și-a mărit teritoriul peste weekend

Duminică, au fost organizate alegeri prezidențiale în regiunea separatistă Osetia de Sud.

Tehnic, aparține teritoriului suveran al Georgiei, comunitatea internațională nerecunoscând statutul de stat independent.

De facto, a avut un statut de oblast autonom din 1922 în cadrul sovietului georgian, statut care a fost înlăturat în de Sovietul Suprem al RSS Georgia în 1990 în contextul destrămării URSS. În 1991 își declară unilateral independența și de aici povestea se complică cu Războiul Osetiei de Sud din 1991-1992 și, probabil cel mai cunoscut episod, Războiul Ruso-Georgian din august 2008. Între timp, au mai fost câteva conflict, iar părțile își caută dreptatea în istorie destul de departe.

Rusia, Venezuela, Nicaragua și Nauru au recunoscut Osetia de Sud, prima printr-un decret prezidențial, însă drumul regiunii de aproximativ 53.000 de locuitori (vreo 30.000 fiind în capitala Tskhinvali) pare să meargă spre direcția integrării în Federația Rusă. Pe 18 martie 2015, președinții celor două entități politice (Federația Rusă și Osetia de Sud) au semnat un tratat de alianță și integrare prin militar, vamal și administrativ regiunea se integrează treptat în Districtul Federal Nord-Caucazian al Federației Ruse.

Pe lângă alegeri prezidențiale în regiune, a avut un referendum pentru schimbarea numelui regiunii. Din „Republica Osetiei de Sud” a avut loc o schimbare de denumire aprobată printr-un referendum desfășurat tot pe 9 aprilie 2017 în „Statul Alaniei”, 78% din populație fiind de acord cu această modificare. Noul președinte deja a anunțat că scopul strategic al Osetiei de Sud – Alania este aderarea la Federația Rusă.

Probabil va ajunge să se integreze în Republica Osetia de Nord – Alania, căci scopul politico-cultural pare mai degrabă refacerea proiectului Alaniei, o entitate politică din Evul Mediu timpuriu care ocupa nordul Caucazului.

Republic Osetia de Nord este deja parte a Districtului Federal Nord-Caucazian. Are capitala la Vladikavkaz, un teritoriu de aproximativ 8.000 de kilometri pătrați și aproximativ 700.000 de locuitori. Cum granițele dintre cele două regiuni se estompează, vom vorbi în curând de Alania, o regiune cu vreo aproape 12.000 de kilometri pătrați și cu vreo 750.000 de locuitori ca republică în interiorul Federației Ruse.

Concluzionând, duminică am văzut cum Rusia și-a mărit teritoriul cu aproximativ 3.900 de kilometri pătrați printr-o serie de alegeri desfășurate într-o regiune separatistă georgiană. NATO, UE și cam toate statele din regiune sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în interiorul granițele recunoscute internațional, militând pentru rezolvarea pașnică a conflictului între cele două părți în interiorul Georgiei.

Realitatea este alta și lasă loc de alte întrebări:

  • harta medievală a Alaniei era un pic mai mare, care sunt limitele demersurilor politice actuale?
  • cât vor dori aceste entități să rămână anexate Rusiei?
  • va arăta la fel viitorul zonelor de conflict din estul Ucrainei?
  • pe termen lung, Republica Moldova va fi tratată tot după o hartă medievală?
caucaz alania
imagine: Caucasus topographic map-fr.svg by Bourrichon – This derivative by Don-kun (File:Caucasus topographic map-fr.svg) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *