România, în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea Directivei privind stocurile petroliere

România, în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea Directivei privind stocurile petroliere

Comisia Europeană a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a aplicat și implementat corect Directiva privind stocurile petroliere (Oil Stocks Directive – 2009/119/EU).

Aceasta este o directivă care are în centrul atenției asigurarea securității furnizării resurselor petroliere, statele membre având obligația de a asigura menținerea și disponibilitatea unui nivel minim de rezerve de țiței și/sau de produse petroliere  în acest sens.

Statele membre trebuie să aibă planuri de contingență și proceduri de urgență adecvate pentru a face față crizelor de alimentare majore. Totodată, statele membre pot impune companiilor obligația de a deține stocuri de petrol și/sau de produse petroliere într-un cadru care are câteva limite, precum asigurarea posibilității companiilor amintite, cărora le sunt impuse aceste obligații, de a delega obligațiile de a deține stocurile pe teritoriul Uniunii Europene în anumite condiții și limite.

Sunt câteva elemente care au fost ridicate de Comisia Europeană cu privire la neîndeplinirea obligațiilor de către România, amintite anterior autorităților române, precum:

  • obligația de a dispune de proceduri de urgență și de un plan de contingență în cazul apariției unei disfuncționalități majore în aprovizionare;
  • obligația de a asigura un cadru clar și efectiv privind operatorii pentru a-și putea delega obligațiile de stocare.

Comisia Europeană a criticat faptul că legislația din România interzice utilizarea stocurilor de petrol ca garanție, ceea ce poate mai dificil pentru operatorii economici să își îndeplinească obligațiile de a deține stocurile.

Comisia a amintit României de obligații pe 20 noiembrie 2015, a trimis un aviz motivat pe 18 noiembrie 2016, iar pe 25 ianuarie 2018 anunțat decizia de a trimite România în fața Curții de Justiție pentru neîndeplinirea  obligațiilor, o directivă care trebuie transpusă până la 31 decembrie 2012.

Petrolul reprezintă aproximativ 40% din mixul de energie al Uniunii Europene. Directiva privind stocurile de petrol obligă statele membre să dețină stocuri de urgență echivalente cu cel puțin importurile medii pentru 90 de zile sau 61 de zile de consum (opțiunea care este mai mare se aplică). Totodată, acestea trebuie să fie disponibile și accesibile prompt în caz de urgență.

Statele trebuie să notifice lunar Comisia privind nivelul stocurilor comerciale de pe teritoriul țării, să aibă planuri de contingență, să mențină un registru actualizat al stocurilor și unul privind anumite stocuri specifice și nu numai.

petroleum extraction
sursa imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.