Rezultatele alegerilor prezidențiale din Egipt

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Egipt

Între 26 și 28 martie 2018, au avut loc alegeri prezidențiale în Egipt, pe 2 aprilie fiind anunțate rezultatele deloc suprinzătoare.

Au fost doi candidați, președintele în exercițiu, Abdel Fattah el-Sisi, și un fost susținător al acestuia care și-a anunțat candidatura cu 15 minute înainte de termenul limită, Moussa Mostafa Moussa. Alte câteva persoane și-au anunțat intenția să candideze, însă fie s-au retras, fie au întâmpinat dificultăți în a înregistra candidaturile acestora.

Alegeriel au fost mai degrabă o mișcare între actuala putere și posibili contestatari. El-Sisi a fost reconfirmat președinte, neavând parte de dificultăți de nicio natură.

Comisia Electorală Națională a anunțat rezultatele votului și datele privind participarea la vot. Doar 41,05% din electorat a ales să meargă la vot, ceea ce este surprinzător, având în vedere chiar și unele mișcări politice prin care s-a încercat convingerea oamenilor să meargă la secția de votare.

Sisi a obținut 21.835.387 de voturi, în timp ce Moussa a obținut 656.534 de voturi. Victoria cu 97,08% din voturi reconfirmă liderul militar ajuns la conducerea Egiptului după o lovitură de stat1.

Prezența la vot ar putea fi o problemă. Totuși, chiar dacă a avut parte de doar 41% din voturile electoratului unui stat cu o populație de aproximativ 95-96 de milioane de locuitori, el-Sisi se bucură de încrederea a aproximativ 70% din populația egipteană.

În 2014, fusese ales cu 96,91% din voturi, însă cu o prezență la vot mai mare și chiar cu mai multe voturi de partea sa, aproape 24 de milioane.

Mai mult, după agitația de după Primăvara Arabă, Egiptul a ajuns un factor de stabilitate în regiune, fiind un câștig pentru Orientul Mijlociu și nordul Africii. În toiul Primăverii Arabe, Egiptul ajunsese să fie condus de un lider islamist, susținut de Frăția Musulmană.

Mandatul lui Sisi, atât de după lovitura de stat, cât și în primul mandat, nu a fost lipsit de controverse, în special raportate la domeniul drepturilor omului, participării politice și la starea economiei, însă are și realizări prin promovarea unor reforme domestică și o politică externă conștientă2.

sursă imagine: Pixabay
  1. Comisia Electorală Națională, 2018, Rezultate alegeri prezidențiale, https://www.elections.eg/results-2018 []
  2. Schumacher, E., 2018, El-Sissi: the new Egyptian strongman, Deutsche Welle, http://www.dw.com/en/el-sissi-the-new-egyptian-strongman/a-43228867 []

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *