Renaștere culturală. Un nou mod de a povesti Europa?

Am fost să urmăresc o dezbatere Dilema Veche desfășurată la Librăria Humanitas de la Cișmigiu pe tema viziunii culturale asupra Europei. Trebuie să recunosc că intervențiile invitațiilor au fost atractive. Pasionat mai mult de părțile adminstrative și politicile ale Uniunii Europene, aspectul cultural-creativ nu a fost una dintre principalele mele teme, cu toate că am mai scris despre Creative Europe sau despre concursurile pentru tineri precum Juvenes Translatores.

dezbatere dilema

Renaștere culturală: o nouă viziune asupra Europei

Din punctul meu de vedere, dezbaterea s-a centrat prea mult pe rolul miturilor naționale în acest context, cele câteva semne care pun întrebări cu privire la viitorul Europei și pe aspectul instituțional al Uniunii, perceput și de public astfel prin întrebările de la final.

Din fericire, poveștile invitaților au adus în centrul dezbaterii aspectele care pot sprijini o dezvoltare culturală: sentimentul european, avantajele create, trecutul cultural și modul cum influențează ansamblul fiecare piesă culturală națională, dacă pot formula în acest mod.

Ce cred eu despre renașterea culturală a Europei?

Personal, principala mea întrebare este dacă are nevoie Europa de o renaștere culturală, în condițiile în care comunicarea culturală atinge nivelul global, iar Europa crește prin diversitate. Conceptual, eu văd Europa culturală asemenea unui mozaic, în care fiecare membru poate contribui, păstrându-și totodată identitatea proprie.

În ceea ce privește povestea, avem deja baza, trebuie doar să construim. Avem valorile care ne reprezintă. Din experiențele internaționale avute cu persoane din afara Uniunii Europene, Europa este un garant al drepturilor omului. Din cunoștințe, este un promotor al solidarității internaționale. Legându-le pe cele două, avem povestea omului bun și darnic, protector și altruist, salvator. Mai avem piloni precum cel mitic, cel al părinților fondatori, al incluziunii, dar și al valorilor europene care pot fi baza exprimării culturale asupra Europei. Dar fiecare consolidăm această fundamentare culturală a Europei. Pentru a fi un construct pe termen lung, proiectul european are nevoie de personalizare, are nevoie de cunoașterea la nivel de mase a rolului său, iar cultura are un punct dedicat în acest proces.

Invitații dezbaterii „O nouă viziune asupra Europei”

  • Corina Șuteu, manager cultural, expert al Consiliului Europei;
  • Ada Solomon, producătoare de film, membră în Consiliul Academiei Europene de Film;
  • Ioana Pârvulescu, scriitoare, laureată a Premiului european pentru literatură, ediția 2013;
  • Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România;
  • Mircea Vasilescu, moderator, redactor-şef al publicației Dilema Veche.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.