Reluarea negocierilor privind aderarea UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului

Reluarea negocierilor privind aderarea UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului

Comisia Europeană și cele 47 de state membre ale Consiliului Europei vor relua negocierile formale privind aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului între 29 septembrie și 2 octombrie 2020, anunță cele două organizații care, la început, au fost gândite într-un sistem comun. Chiar dacă cele 27 de state ale UE sunt membre ale Convenției, Uniunea Europeană nu este.

Cel mai important aspect al aderării ar fi că Uniunea Europeană va fi supusă acelorași reglementări și monitorizări în privința drepturilor omului asemenea celor 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Uniunea Europeană este obligată de Tratatul de la Lisabona să urmărească aderarea la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Au avut loc astfel de negocieri între 2010 și 2013. În 2014, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că acordul atins nu era compatibil cu dreptul Uniunii Europene. Ulterior, în octombrie 2019, Comisia Europeană a informat Consiliul Europeană că este pregătită să reia negocierile, notificare aprobată de miniștrii Consiliului Europei și care a dus la negocierile anunțate săptămâna aceasta.

Traduc mesajul comun al comisarului european pentru valori și transparență din partea Uniunii și al secretarului general al Consiliului Europei privind acest demers, întrucât, deși este relevant și pentru mai bine de 20 de milioane de cetățeni români, este transmis la acest moment doar în engleză, germană și franceză:

„Aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului va fi un pas important în privința protecției drepturilor omuluui și libertăților fundamentale în Europa.

Pentru 70 de ani, Convenția a fost instrumentul unic și valoros pentru protejarea a milioane de europeni și pentru a sprijini valorile noastre comune ale drepturilor omului, democrației și domniei legii.

Aderarea UE la Convenției, care este o cerință legală în baza Tratatului de la Lisabona, va continua consolidarea protecției drepturilor omului în Europa. Aderarea va garanta coerență și consistență între dreptul UE și sistemul Convenției. DE asemenea, se va asigura că UE este subiect al aceleiași supravegheri internaționale privind drepturilor omului ca cele 27 de state membre și alte 20 de țări din Consiliul Europei, dar care nu sunt membri UE.

Înseamnă că cetățenii vor fi capabili să conteste acțiunile UE înaintea Curții Europene a Drepturilor Omului. UE, de asemenea, va putea să se alăture statelor sale membre în procedurile Curții Europene a Drepturilor Omului privind posibile încălcări rezultate din dreptul UE.

Convneția Europeană a Drepturilor Omului reprezintă tot ceea cea Consiliul Europei și Uniunea Europeană sprijină. În aceste timpuri dificile, reluarea acestor negocieri cruciale trimite un semnal puternic despre angajamentul celor două organizații, și al statelor membre, privind valorile fundamentale pe care le prețuim.”

imagine: CEDO/CoE

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *