Reînnoirea clasei politice, mai dificilă ca în ultimii 20 de ani

Reînnoirea clasei politice, mai dificilă ca în ultimii 20 de ani

Expert Forum a prezentat pe 9 februarie raportul anual „Prioritățile politice în România, prioritățile politice în Moldova”. Raportul oferă câteva prognoze pentru 2016 în privința situației politice, amintind de creșterea economică mai mare față de anii precedenți, ca aspect pozitiv, și, desigur, problemele ce țin de tăierea investițiilor, absorbția slabă a fondurilor europene și nevoia reformei administrației publice.

În privința priorităților pentru anul 2016, Expert Forum evidențiază justiția și cele două rânduri de alegeri care vor avea loc în anul acesta.

Prognoze pentru anul 2016

Raportul prognozează o creștere a produsului intern brut între 3 și 4,5% anul acesta, o rată a inflației de 0,8%, un deficit bugetar de aproximativ 2,8% din PIB și o rată a șomajului între 4,8 și 7%. Datoria publică va reprezenta aproximativ 40%.

Tăierea investițiilor pe bani europeni, povara fiscală pusă pe clasa de mijloc și populismul manifestat prin creșterea salariilor și a cheltuielilor bugetare ridică serioase semne de întrebare. Experții care au contribuit la realizarea raportului sunt de părere că relaxarea fiscală promovată în trecutul recent este mai degrabă în favoarea multinaționalelor.  România rămâne în continuare cu cea mai scăzută rată de colectare a TVA-ului.

Justiția în 2016

În privința justiției, autorii atrag atenția asupra numirilor la vârful sistemului: trei judecători de la Curtea Constituțională își vor încheia mandatele (Zegrean, Toader și Puskas), urmând a fi numiți alții pentru nouă ani de Președinție, Senat și Camera Deputaților. Și la Înalta Curte de Casație și Justiție vor avea loc schimbări, urmând a expira mandatele președintei și unuia dintre vicepreședinți. Schimbări vor avea loc și în funcțiile de conducere din parchet, Ministerul Justiției având datoria transparentizării procesului de selectare a candidaților.

Alegeri locale și parlamentare

80% din primarii în funcție au șansa să fie realeși în iunie. EFOR amintește că asistăm chiar la un paradox. Mult așteptata reînnoire a clasei politice din 2016 are cele mai mici șanse din 1990 încoace să se producă.

Impactul Ordonanței Dragnea

Ordonanța Dragnea din 2014, cea care a permis primarilor migratori să își schimbe partidul, declarată neconstituțională de Curtea Constituțională, a permis la mai bine de 550 de primari, 4600 de consilieri locale și 180 de consilieri județeni să rămână în funcție, deși ar fi trebuit să își piardă mandatele. Mai mult, 80% dintre acești primari vor fi realeși în 2016.

romania penala
Harta reprezentanților consiliilor județene cu probleme la DNA

Harta primarilor clientelari

La adresa aceasta, puteți găsi o hartă a primarilor clientelari, conținând evoluția apartenenței politice a acestora în mandatul 2012 – 2016. În 2012, PSD, PNL, PC și UNPR au avut aproape 70% din mandatele de primari.

111 de primari au probleme cu legea, potrivit DNA, iar ANI specifică că, în domeniul său de activitate, 347 de primari au avut astfel de probleme. Mai bine de 15% dintre primarii din lista ANI  și peste 6% din lista DNA sunt migratori.

Studiul realizat concluzionează prin faptul că un tur de scrutin ar menține relațiile clientelare și tendințele migratorii ale primarilor în goana după resurse, creând totodată un monopol al partidelor care întrețin aceste relații.

Raportul integral este disponibil aici.

Sunt Mădălin Blidaru și doresc să îți spun „bine ai venit” în casa mea digitală. Sper că ai găsit informații folositoare și un mediu plăcut. Sunt blogger și scriu aici de aproximativ șapte ani. Urmăresc ceea ce se întâmplă în social media și, în același timp, pe glob. Pregătit în domeniul relațiilor internaționale, pasionat de dezvoltare sustenabilă, m-am implicat în numeroase proiecte și acțiuni pornite cu gânduri bune; am trecut prin mai multe organizații, fie ele locale, naționale sau internaționale, de unde am avut ce să învăț. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale. Toate cele bune!

One Reply to “Reînnoirea clasei politice, mai dificilă ca în ultimii 20 de ani”

Comments are closed.