Referendumul este despre asumarea valorilor europene

Referendumul este despre asumarea valorilor europene

Referendumul din 6-7 octombrie 2018 este despre asumarea valorilor Uniunii Europene.

În rare ocazii, poți alege să boicotezi asumarea unor valori.

Elie Wiesel spunea secolul trecut că neutralitatea ajută opresorul, iar, secole înainte, Dante Alighieri spunea că, în Infernul, că „cele mai fierbinți locuri în iad  sunt rezervate celor care în timp de criză morală își păstrează neutralitatea”. Putem discuta dacă este sau nu un timp de criză morală și dacă vorbim de o criză morală în raport cu asumarea valorilor europene.

La final, va rămâne prezența la vot și rezultatul covârșitor împotriva valorilor europene.  Boicotul va rămâne ca absenteism, plus o mențiune ca notă de subsol că au fost câteva organizații care au îndemnat lumea să stea acasă, sperând că referendumul va fi invalidat prin gradul de neparticipare la vot.

Tema aleasă, dreptul la căsătorie și drepturile și obligațiile derivate din esta, are legătură cu toate valorile fundamentale ale Uniunii Europene, fie că îi spunem referendum despre căsătorie, despre modificarea Constituției sau despre redefinirea familiei.

Referendumul este despre condamnarea unei idei folosind cele mai dure instrumente juridice existente. Efectele vor fi simțite pe termen lung, căci nu modifici Constituția în fiecare zi.

Dacă Parlamentul României va decide în urma votului să considere că referendumul a fost mai mult decât consultativ și va trece mai departe la modificarea Constituției așa cum va fi dictată de un răspuns afirmativ la întrebarea supusă votului, Uniunea Europeană are motive întemeiate pentru a se îndepărta de România și chiar de a pregăti un tratament precum celebrul articol 7 cu care se luptă Ungaria și Polonia.

Va fi un semnal de încetinire sau chiar de oprire a asumării pro-europenismului și europenizării la nivel oficial, chiar cu posibile implicații financiare pentru exercițiul financiar 2021-2027, unde sunt discuții serioase despre o idee năstrușnică: condiționarea fondurilor europene de respectarea valorilor europene (în principal, de respectarea statului de drept). Discursul duplicitar oricum nu mai convinge pe nimeni.

Însă, mai important, respectarea statului de drept are legătură drepturile fundamentale, căci puterile statului, indiferent de denumirea lor, trebuie să fie constrânse de drept pentru protejarea cetățeanului, a individului, a persoanei. Puterile trebuie să respecte drepturile fundamentale și valorile democratice, iar legea trebuie să fie justă și aplicată la fel tuturor persoanelor la nivel individual.

În acest moment, este în dubii ideea respectării unor drepturi, când alinierea în favoarea referendumului este disproporționat în defavoarea oricărei opoziții. Nu poți, în funcție de ideile unei majorități sau de trendul politic de la un anumit moment să alterezi instituții, să retrogradezi anumite persoane în privința drepturilor pe care le au sau să le scoți în afara legii. Asta ar însemna o domnie a arbitrariului.

Tratamentele inegale și limitarea drepturilor fundamentale nu își au locul într-un stat de drept autentic.  Nu întâmplător propunerea Comisiei Europene pentru un regulament prin care să protejeze bugetul Uniunii Europene în cazul deficienților generalizate în statele membre privind statul de drept este centrată în jurul asumării valorilor comune ale Uniunii Europene. Nu este vorba doar de protejarea intereselor financiare ale Uniunii, ci și de o serie de idei precum protejarea cetățenilor împotriva amenințărilor la adresa statului de drept și protejarea drepturilor fundamentale.

Am evidențiat doar un exemplu despre cum o valoarea fundamentală a Uniunii Europene, puternic mediatizată în ultimul deceniu în România și în raporturile interne din UE, statul de drept, are legătură cu ceea ce se întâmplă în aceste luni, până când trece în plan secund ideea Coaliției pentru Familie și/sau rezultatul referendumului.

Însă mai sunt și alte valori fundamentale, unele cu implicații mai cuprinzătoare asupra temei referendumului. Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană le amintește:

Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați.

Cu o singură temă, cu un singur referendum și cu o singură întrebare pusă pe un buletin de vot, România a ales să pună la vot asumarea valorilor europene. Votul din 6-7 octombrie este despre Uniunea Europeanea și apartenanța noastră la această comunitate bazată pe o serie de valori fundamentale.

Când 95% dintre alegători și peste 85-90% dintre parlamentari aprobă și fac campanie pentru o singură idee, nu avem pluralism politic, ci doar un spectacol cu mers la urne din patru în patru ani.

Când Constituția va fi modificată pentru a suprima orice posibilitate de drepturi egale pentru fiecare ființă, mai ales când vorbim de minorități, și pentru a instituționaliza discriminarea și prejudiciul, nu mai putem vorbi de o societate bazată pe nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate sau egalitate între femei și bărbați.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

3 Replies to “Referendumul este despre asumarea valorilor europene”

  1. Ce valori fundamentale ale Uniunii Europene ai gasit tu? Căsătoria între homosexuali e acolo? Ia mai citește și puțină istorie înainte sa-ti promovezi o idee. Bazele U.E. sunt crestinismul, caută de unde vine steagul uniunii și cine sunt fondatorii acesteia.

  2. Romanii au dreptul de a-si apara credinta si valorile morale. Fiecare persoana alege ce vrea sa faca cu viata sa, nici o problema. Insa atunci cand ni se cere sa credem si sa invatam pe altii altceva decat ceea ce este normal si stabilit de Dumnezeu, este o mare problema.
    Referendumul este despre apararea credintei si a valorilor morale!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *