Recomandări de weekend

Recomandări de weekend

În Foreign Policy descoperim 11 știri pe care aproape le-am ratat în 2011: (aproape) colapsul instituțional al CAR, o anchetă pentru corupție a unui senator democrat pentru prima dată în ultimele patru decenii, violența pe bază de gen a omorât mai multe femei în anumite părți din Asia față de conflictele armate, China și India s-au certatpe un pod din Buthan, violența pe bază de droguri a atins un nou record macabru în 2011, niște fizicienii au vrut să testeze dacă realitatea noastră poate fi modelată pe calculator, Polonia continuă defrișările în Pădurea Bialowieza, submiarea justiției în România, niște hackeri ruși au accesat facilități nucleare din Kansas și, nu în ultimul rând, sunt îngrijorătoare perspectivele virușilor și bacteriilor eliberate de sub ghețarii topiți la poli.

Un interviu al politologului bulgar Ivan Krastev privind ultimul său volum, „After Europe”, în care discută despre starea simțită de europeni (anxietate, nu neapărat frică sau cinism, argumentează acesta), despre populism, Donald Trump, relațiile majoritate-minoritate și amintește că Europa s-ar putea să fie o excepție.

Paul Biya, președintele Camerunului în ultimii 35 de ani, a început să împartă lapturi studenților prin intermediul guvernului. Unii spun că este o încercare de a cumpăra voturi înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din 2018, alții că demersul de a încuraja studiul și economia digitală este legitim, iar unii beneficiari au vândut imediat lapturile primite, nemulțumiți de capacitățile hardware și restricțiile acestora. Este o promisiune din 2016 a președintelui, însă implementarea stârnește și critica opoziției, spunând că banii obținuți de la chinezi puteau fi direcționați către construcția unei fabrici de asamblare în țară. Printr-un acord cu China, Camerun a obținut un împrumut pentru a cumpăra computere. Cele oferite erau fabricate în Shenzhen și aveau inscripția PB HEV de la numele președintelui – Paul Biya Higher Education Vision (Paul Biya – viziunea pentru învățământul superior). Guvernul se apără și spune că nu sunt incluse în acord numai computerele, ci și pregătirea tehnicienilor și oferirea de internet de mare viteză unităților de învățământ superior. Mai multe în articolul publicat de Voice of America.

stiri yahoo
sursa imagine: 10 FACE / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *