Recomandarea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei privind accesul tinerilor la drepturi

Recomandarea Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei privind accesul tinerilor la drepturi

O resursă care poate fi utilă în procesul politicilor publice în domeniul tineretului. Este vorba de o recomandare a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei către statele membre privind accesul tinerilor la drepturi.

Documentul a fost adoptat în reuniunea Comitetului din data de 28 septembrie 2016. Puteți verifica conținutul recomandării, în limba engleză, la adresa următoare. De menționat că este structurată pe două elemente privind:

  1. îmbunătățirea accesului tinerilor la drepturi printr-o serie de măsuri, amintite în recomandare;
  2. examinarea follow-up-ului oferit de statele membre cu privire la recomandare la cinci ani după adoptare.
drepturi tineri
sursa imagine: Eugenio Marongiu / Shutterstock.com

Vom vedea ce va fi peste cinci ani. Interesant este că recomandarea vine cu un appendix care explică scopul recomandării, principiile pe care se bazează și recomandă guvernelor statelor membre să vină cu o serie de măsuri prin intermediul cărora promoveze și să faciliteze accesul tinerilor la drepturi, măsuri ce țin de:

  1. accesul la educație;
  2. autonomia și incluziunea socială a tinerilor;
  3. mobilitatea tinerilor;
  4. participare, democrație și cetățenie activă;
  5. conviețuire în societăți diverse;
  6. accesul la informație și protecție;
  7. accesul la servicii de sănătate.

Și dacă există conflictul despre ceea ce reprezintă un tânăr, recomandarea precizează faptul că se ține cont de cadrul legal din statul membru. În cazul României, înseamnă promovarea și facilitarea accesului la drepturi țintite pe persoanele cu vârsta între 14 și 35 de ani.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.