Reavoința împotriva COVID-19. 3-0 pentru virus la pauză

Reavoința împotriva COVID-19. 3-0 pentru virus la pauză

Povestea de azi este despre Marian Dragomir, primarul Municipiului Brăila, care ar trebui să fie în fruntea luptei împotriva COVID-19. Este primar, nu este la primul mandat și care ca responsabilitate un oraș cu aproape 200.000 de locuitori. Numeroase companii și organizații au nevoie de sprijin pentru adaptarea la COVID-19, iar autoritățile locale trebuie să funcționeze într-un mod admirabil, de preferat digital.

Domnul Dragomir a fost reconfirmat primar în niște alegeri în care au fost prezenți la vot doar 31% din cetățenii cu drept de vot. Practic, 53.000 de alegători din 170.000. Ca în numeroase alegeri cu o prezență mică, primarii sunt aleși cu un procent considerabil – 63% de data aceasta. A luat 32.000 de voturi și, deși reprezintă un pic peste o cincime din cetățenii cu drept de vot, dl. Dragomir luptă cu masca. Cine i-a dat acest mandat ridică mari semne de întrebare.

„Victorie! Fără mască în Brăila, o poartă doar cine vrea”, titrează primarul anunțându-și victoria. Împotriva cui este un mister.  Vedeți zicerile primarului într-o relatare Digi24.

„Când vă plimbați în Parcul Monument, Grădina Mare sau oriunde în Brăila, cu excepția locațiilor enumerate anterior, masca nu este obligatorie, dar cei care doresc o pot purta. Acum, fiecare are dreptul de a decide!!! Persoane mai temătoare spun… dar dacă nu purtăm masca o să crească cazurile. Eu îi întreb, cu tot respectul – garantează cineva că dacă purtăm masca nu ne infectăm? Există un studiu oficial? Personalul D.S.P. Brăila a purtat mască, a respectat regulile… și totuși s-a infectat!!!”, a completat primarul Brăilei.”, mai spune primarul Brăilei

Răspunsul cel mai simplu este că masca garantează că reduce riscul să transmiți tu virusul și, de asemenea, dar mai puțin, reduce riscurile să te alegi cu COVID-19. Evident masca nu este o soluție pentru toate problemele lumii, dar este o soluție pe termen scurt. Există și numeroase studii. Am amintit de câteva acum câteva zile pe blog și pe rețelele sociale, dar am avantajul că nu mă citește nimeni. Cazul personalului direcției locale de sănătate publică are alte considerente care trebuiau luate în considerare. Pe de o parte, aceste persoane sunt expuse unui risc mult mai mare. Pe de altă parte, direcțiile de sănătate publică sunt puternic deprofesionalizate. Desigur, vorbim și de respectarea protocoalelor și procedurilor – de multe ori inexistente. Dar primarul pesedist aduce în discuție o excepție pentru a justifica o prostie.

În încheiere, primarul PSD de Brăila ajunge un mare interpret al zicalelor românești, cu majuscule: „DECÂT O VIAȚĂ SLUGĂ, MAI BINE 4 ANI VULTUR!!!”. Slugă la cine este o altă întrebare. Patru ani vultur în care îți moare prada din cauza COVID-19 nu prea are nicio valoare.

Închid cu o întrebare simplă: în moment în care un demnitar luptă public cu măsurile de siguranță națională și ordine publică precum cele pentru protecția COVID-19, nu există nicio modalitate de a-i fi invalidat mandatul?

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *