Realizări strategice în guvernarea partidului

Realizări strategice în guvernarea partidului

Este un îndemn al liderului Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, într-un discurs ținut în plenara Comisiei Centrale de Inspecție Disciplinară (CCDI) vineri, 11 ianuarie 2019. Ce înseamnă realizări strategice vedeți mai jos.

Tema principală a discursului a fost lupta împotriva corupției. Nu este prima dată când președintele Chinei vine cu acest mesaj, fiind chiar o caracteristică a mandatului său, unul care va mai dura mult timp.

621.000 de persoane au fost pedepsite de CCDI și de Comisia Națională de Supraveghere, printre care s-au aflat și 51 de oficiali ai Partidului Comunist Chinez aflați la nivel provincial sau ministerial.

Statisticile ar putea părea impresionante, însă avântul anti-corupție a pedepsit și oameni nevinovați în goana după cazuri de raportat sau de distras atenția de la alte situații. Aproximativ 1,1 de milioane de oficiali au fost intervievați și avertizați pentru ușoare încălcări în 2018, reprezentând, după relatările Xinhua, doar 63,6% din totalul anchetelor disciplinare pe care inspectorii le-au avut de gestionat în 2018. 1.335 de fugitivi au fost returnați în China în 2018, dintre care 307 foști oficiali și foști membri ai partidului, implicați de cele mai multe ori în cazuri de corupție precum mită.

Lupta împotriva corupției va continua, dovadă fiind comunicatul CCDI în care este asumat angajamentul pentru ducerea la bună îndeplinire a mesajelor din discursul lui Xi. Mai mult, activitățile din ultima parte a anului trecut duc în aceeași direcție. De exemplu, un fost șef adjunct al serviciului de informații a fost condamnat la închisoare pe viață pe 27 decembrie pentru corupție și returnarea a aproximativ 7,26 de milioane de dolari, fiind găsit vinovat de luare de mită și insider trading, relatează Time.

Șase sarcini pentru realizări strategice au fost evidențiate de Xi, având în vedere celebrarea în acest an a 70 de ani de la înființarea Republicii Populare Chineze:

  • Implementarea mai departe a spiritului celui de-al XIX-lea congres național al Partidului Comunist Chinez;
  • Întărirea activității politice a partidului pentru a asigura unitatea întregului partid și a implementării stricte a ordinelor sale;
  • Încurajarea unui comportament excelent pentru asigurarea eforturilor comune pentru construirea unei societăți moderat prospere;
  • Combaterea corupției cu o puternică hotărâre pentru a consolida și dezvolta o „victorie masivă”;
  • Îmbunătățirea sistemelor de supraveghere și consolidarea sentimentului de responsabilitate;
  • Rezolvarea corupției și a malpraxisurilor care apar în fața oamenilor pentru a proteja interesele imediate ale acestora.
sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *